Novela zákona rozděluje společnost

Povinný odstup od cyklistů. Novela zákona, která upravuje vzdálenost mezi účastníky provozu, je v Evropě běžnou praxí, ale u nás půjde o nejpřísnější nastavení na světě. A opět rozděluje společnost. Platit by měl už od ledna 2022.

Odstup 1,5 metrů od cyklistů. Tento zákon, který minulý týden schválila vláda má už řadu připomínek a to jak od řidičů, tak od samotných cyklistů. Zatím co v Evropě se rozestup musí dodržet až na komunikacích s povolenou rychlostí nad 50 kilometrů v hodině, u nás to bude nutné už na silnicích, kde se jezdí nad 30 kilometrů v hodině.

Lidé si dodržování nedokáží představit. „Když jedu autem a on pojede 1,5m od krajnice a já od něj 1,5m, tak musím jet po druhé straně,“ odpověděl na náš dotaz jeden z řidičů. A starší cyklistka si myslí, že je zákon zbytečný. „Šlo by to i bez toho zákona. Být ohleduplný a jet tak, aby jeden druhého prostě neohrožoval.“

Většinou řidiči upozorňují na úzké komunikace, nebo i lesní cesty, kde by podle nových pravidel musel řidič jet za cyklistou až do té doby, než odbočí na jinou silnici.

V tomto případě nejde jen o silnice třetí třídy, ale také o ulice ve městech, kde se parkuje po obou stranách. Řidiči tak nemají šanci dodržet tento rozestup. Velkým problémem je také rychlost, na kterou upozorňuje dopravní expert Václav Kovář.

Pokud pojedu autobusem 1,5m od cyklisty 90 kilometrů v hodině, tak ta tlaková vlna s ním tak zahýbá, že to pro něj bude velice nebezpečné.“

Letos v létě evidují policisté zvýšený počet nehod cyklistů, řada z nich byla tragických. Potvrdil nám to Milan Bajcura, mluvčí PČR Jihočeského kraje. „Došlo bohužel i k velmi nešťastné události nedaleko obce Strakonice, kdy žena jela souběžně s cyklistou a pravděpodobně se lekla a spadla pod souběžně jedoucí nákladní vozidlo Tatra. To ji bohužel přejelo zadními koly a došlo ke smrtelnému zranění.“

Novela zákona, která určuje rozestup má začít platit od ledna. „My jsme v podstatě dali vzkaz národu, že když dodržíš vzdálenost 1,5 metrů, tak můžeš jet jakkoli, to není pravda,“ doplňuje Václav Kovář. Je otázkou, jestli se během třech měsíců podaří prosadit změny, které by schválená novela silničního zákona podle odborníků potřebovala.

Autor: Petr Studenovský

Související články