Senioři si mohou nechat otestovat paměť

Na úterý připadá Den Alzheimerovy choroby. V domově důchodců na sídlišti Máj v Českých Budějovicích si mohli senioři nechat otestovat paměť. Tuhle službu domov poskytuje celoročně a zájemců přibývá.

Hermíně Malátové bude zanedlouho osmdesát let. Na svůj věk je stále neuvěřitelně vitální, ke svému zdraví přesto přistupuje zodpovědně. I proto se rozhodla v úterý navštívit domov s pečovatelskou službou na sídlišti Máj v Českých Budějovicích, aby si nechala otestovat paměť. "Můj věk už mě opravňuje k tomu, abych byla obezřetná a neponechala nic náhodě. Tak jsem se rozhodla sem přijít a nechat si otestovat paměť." říká seniorka.

V příjemném prostředí domova pro seniory tak na paní Malátovou v rámci vyšetření čekalo několik úkolů, které její paměť prověřily. "Úkoly byly různé, ať už z matematiky, obecného přehledu, zkrátka taková všehochuť". dodává důchodkyně s úsměvem. "Vždycky říkám, že to není jako ve škole. Na tu paměť se společně podíváme, a když to nebude ono, tak klientům pak poradím, co dál. Rozhodně se není čeho bát." říká zdravotní sestra Jiřina Sedláčková, která seniorům paměť testuje. 

Zájem o tuto službu roste, a to hlavně kvůli pandemii koronaviru, která tento druh konzultace na dlouhou dobu zastavila. Ředitelka Domova pro seniory Petra Zimmelová uvádí, že v oblasti propagace je velkým pomocníkem dobrovolnické centrum ADRA v Českých Budějovicích. "Výrazně nám pomáhají s tím PR, roznášejí letáčky a tím dávají veřejnosti informaci, že tu tento týden testujeme."

Otestovat si paměť ale mohou senioři v domově celoročně. Konzultace jsou vždy v úterý a ve čtvrtek od 13 do 15 hodin, a to buď přímo v domově na Máji, nebo na odloučeném pracovišti na Zlaté stoce. Je ale potřeba se vždy dopředu objednat. Zájem je totiž čím dál vyšší. 

 

Autor: Petr Studenovský

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...