Kotlíkové dotace pro rodiny s nízkými příjmy

Kotlíkové dotace 2022, to je další podpora od státu, kterou přerozdělí Jihočeský kraj. Tentokrát je určena pro domácnosti s nižšími příjmy a už teď je spuštěna předregistrace. Díky ní pak ministerstvo životního prostředí určí, kolik peněz půjde na výměnu zastaralých kotlů tentokrát.

 

-JIŽNÍ ČECHY- Od prvního září 2022 bude platit zákaz provozu kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Proto už teď spustil Jihočeský kraj předregistraci žadatelů o kotlíkové dotace. Důvod předregistrace nám popsal Pavel Hroch, náměstek hejtmana Jihočeského kraje. „Zjistíme, kolik finančních prostředků bychom mohli získat, je to pro nás velmi důležité. Životní prostředí chceme v jižních Čechách zachovat, aby bylo krásné. Proto žádám, aby se co nejvíc lidí zapojilo.“ Tentokrát je plánovaná dotace určená rodinám s nižšími příjmy. „Musí tam uvést i své příjmy, nesmí dosahovat více jak 170 900 kč za rok, aby /bylo žádosti vyhověno. My nevíme, kolik máme v kraji nízkopříjmových rodin a proto je ten dotazník tak důležitý,“ doplnil Hroch.

 

Bez průzkumu nemůže v příštím roce kraj požádat ministerstvo životního prostředí o dotace. Dotazník najdete na stránkách Jihočeského kraje.

 

Chci vyzvat všechny starosty a starostky, aby nám byli nápomocni, aby upozornili všechny občany, aby požádali. Ať už to bude čerpadlo, kotel na biomasu nebo plyn, zjistíme tak, kolik finančních prostředků můžeme získat,“ poprosil obce náměstek.

 

Ostatní domácnosti si nadále mohou zažádat o dotaci v programu Nová zelená úsporám a to prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky.

 

V Jihočeském kraj bylo od roku 2016, kdy byly kotlíkové dotace zahájeny, zrealizováno 9 189 výměn kotlů, na které byla proplacena dotace v celkové výši 1,014 mld. korun.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...