Pozůstatky historických staveb na dně rybníka

Tým archeologů z Husitského muzea v Táboře odhalil na dně rybníka v Plané nad Lužnicí pozůstatky staveb a další vzácné artefakty ze 14. století.

Díky odbahnění vodní nádrže, k němuž došlo v srpnu letošního roku, našli archeologové na dně Farského rybníka v Plané nad Lužnicí, pozůstatky osídlení ze 14. století. V rámci úprav rybníka se podařilo odhalit několik archeologických fází od poloviny 13. století až do první poloviny 15. století.

Při začátku odbahňování se podařilo zachytiti kusy zdiva, dřev a trámů, a tak se přistoupilo k archeologickému výzkumu,“ popisuje situaci Jiří Bumerl, vedoucí týmu archeologů z Husitského muzea v Táboře.

Farský rybník, který vznikl až na přelomu 18. a 19. století, odkrývá kus historie města Planá nad Lužnicí. První fáze, která spadá na přelom 13. a 14. století je zde reprezentována proutěnými ploty, které prostor rozdělovaly a dokladují jeho užívání ještě předtím, než Farský rybník vznikl. Historická datace nálezů koresponduje s první písemnou zmínkou o Plané nad Lužnicí, která pochází z roku 1289. Toto první osídlení později zaniklo. Do další fáze patří nálezy dřev, které byly prvotně identifikovány při odbahnění.

Kromě střípků z keramiky se týmu archeologů podařilo najít vzácné šindele, které v minulosti pokrývaly střechu původního objektu. V blízkosti hlavní silnice v centru Plané nad Lužnicí se tak podařilo odkrýt vzácný historický poklad. Původní dřevěné ohrazení kopíruje kamenné zdivo z pozdějšího období a nabízí domněnku, že se jednalo o honosnou stavbu, pravděpodobně o panský dvorec s chovem hospodářských zvířat.

 

Autor: Kateřina Hálová