Začíná prořezávka vánočních stromků

V těchto dnech začíná na jihočeských plantážích i v lesích prořezávka vánočních stromků. Největší zájem je v posledních letech o kavkazské jedle. Ceny stromečků by měly být podobné těm loňským.

JIHOČESKÝ KRAJ - Právě v těchto dnech lesníci vybírají stromečky, které už za pár týdnů budou zdobit tisíce domácností. První adventní víkend se totiž nezadržitelně blíží a tak finišují přípravy na prodej vánočních stromků. „Oficiální zahájení plánujeme na 9. prosince, což je čtvrtek. To bude ta naše hlavní prodejna otevřená od 8 hodin.“ říká jednatel firmy Lesy města Písku Václav Zámečník.

Písečtí lesníci připraví na vánoční trh zhruba 3000 jedlí, smrků a borovic. Někde vánoční stromky lehce podraží, jinde zůstanou ceny stejné jako vloni. „Nechtěli jsme jít s dobou, takže i ta nejvyšší, i ta nejnižší cena zůstává stejná. Ten nejlacinější smrček je pořád kolem stovky a ta nejdražší jedle je za 500 korun.“ upřesňuje Zámečník.

Vánoční stromky rostou na plantáži šest až osm let než se dostanou k zákazníkům. Nejvíce se prodávají kavkazské jedle. Lesníci řežou stromky průběžně, takže jsou čerstvé a právě proto vám doma vydrží dlouho. To je ten hlavní důvod, proč si lidé kupují jehličnany radši tady než před obchodními centry. „Ty smrky nebo jakákoli jiná dřevina, která se uřeže v lese těsně před tím prodejem, je čerstvá. Není nikde měsíc skladovaná. Takže v té čerstvosti bych viděl hlavní přednost prodeje u nás.“ dodává jednatel firmy Lesy města Písku.

Jestli si chcete vánoční stromek koupit už teď, měli by jste ho do Štědrého dne nechat na zahradě nebo na balkoně. Určitě ho nedávejte do tepla.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...