Obézních lidí přibývá

V Písku roste počet obézních lidí, kteří v rámci redukce váhy sáhnou po lécích na hubnutí. Vyplývá to z bilance jediné XXL ambulance v Jihočeském kraji, kterou provozuje písecká nemocnice. Většina pacientů, kteří se rozhodli zhubnout pod lékařským dohledem, si nechala léky předepsat.

PÍSEK - Písecká ambulance XXL se věnuje péči o obézní pacienty. Jejím cílem je prostřednictvím redukce váhy předcházet civilizačním chorobám a zlepšit kvalitu života svých klientů. „Pacient se buď objedná sám nebo přijde na doporučení lékaře a přinese si jídelníček. To znamená, že si týden poctivě zapisuje, co všechno sní. Přijde sem, já ho vyšetřím, zváží se, změří se mu obvod pasu, zhodnotí se tíže a stupeň té obezity a vytvoříme léčebný plán.“ říká vedoucí lékařka písecké XXL ambulance Diana BouzekriJohnová.

Na hubnutí osob s nadváhou dohlíží lékařka spolu s nutriční terapeutkou. Léčbu obezity tu vždy zahajují úpravou jídelníčku a to v kombinaci se zvýšením pohybové aktivity. „Vyvarovat by se měli určitě tučných potravin, jako jsou salámy, vysokokalorické nápoje, různé fast foody a tak dále. Doporučila bych vyváženou stravu, hodně vlákniny, vitamínů, minerálních látek.“ doplňuje nutriční terapeutka písecké XXL ambulance Eliška Říhová.

Většina pacientů je, co se týče redukce váhy, úspěšná a to i díky lékům na hubnutí, které si nechávají předepsat. „Léky používáme v podstatě dvoje. Jedny ovlivňují chutě k jídlu a druhé ovlivňují vyprazdňování žaludku. Jsou pouze na předpis a nedají se tak zakoupit v lékárně.“ upřesňuje lékařka.

V poslední době rapidně přibývá lidí, kteří trpí obezitou. Zájem o hubnutí pod lékařským dohledem je tak enormní. „Máme tady kromě epidemie koronaviru i epidemii obezity. I když jdeme po ulici, tak na první pohled vidíme, že těch obézních lidí opravdu přibývá a i množství lidí, kteří se k nám objednávají, narůstá.“ říká Diana Bouzekri Johnová.

Pokud se chcete do hubnutí pustit i vy, ambulance XXL funguje v písecké nemocnici každé úterý odpoledne.

Autor: Petr Studenovský

Související články