Dobrovolníků na přechodech je nedostatek

Už v roce 2013 vznikl z iniciativy Městské policie České Budějovice dopravně bezpečnostní projekt dobrovolníků na přechodech. V současné době trápí strážníky nedostatek těchto asistentů, a tak se snaží oslovit nové zájemce, kteří by byli spolehliví a náročnou a zodpovědnou práci za každého počasí vykonávali.

Důvodem vytvoření tohoto projektu byl nedostatek personálních kapacit a plnění dalších úkolů, které strážníkům nedovolovaly dohlížet na všech přechodech pro chodce, kde by to bylo z hlediska bezpečného přecházení zapotřebí.

Když je velký provoz, napočítáme za hodinu přes 1300 aut,“ říká dobrovolnice z Nových Hodějovic Marie Korčáková. „My jsme s kolegyní dobrovolníci už šest let,“ dodává Pavel Hovorka. Oba dva přivedla k práci asistenta městské policie na přechodu pro chodce v Nových Hodějovicích jejich vnoučata.

Dobrovolníci jsou na přechodech přítomni v průběhu celého školního roku, tedy od 1. září do 30. června, vždy v době od 7:00 do 8:00 hodin. „Je to práce nejen časově náročná a zodpovědná, ale také práce za každého počasí, proto dobrovolníky motivujeme finanční odměnou,“ říká mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková. V současné době působí v Českých Budějovicích 11 dobrovolníků u základních škol Kubatovu, Dukelská, Matice Školské, Emy Destinnové, na sídlišti Máj a v Nových Hodějovicích.

Nejvhodnějšími kandidáty na tuto dobrovolnou práci jsou podle mluvčí policie především aktivní senioři. Aktuálně Městská policie České Budějovice poptává dva dobrovolníky na přechod u Základní školy Dukelská.

Autor: Petr Studenovský

Související články