Od středy 1. prosince platí v dalších lokalitách krajského města, například v Havlíčkově kolonii, modré a smíšené parkovací zóny.

Nové rozšíření modrých a smíšených parkovacích zón se dotkne přibližně pěti tisíc českobudějovických domácností. Od středy 1. prosince začaly zóny platit v Havlíčkově kolonii, v okolí nemocnice a dalších lokalitách krajského města. To si od novinky slibuje uklidnění dopravy v hustě zabydlených lokalitách a vstřícný krok směrem k obyvatelům dotčených místních částí.

 

Nově mají být modré či smíšené zóny od Žižkovy ulice nebo U Tří lvů až ke kolejím u Novohradské a v Mladém. Dále pak zasáhnou celou Havlíčkovu kolonii a také prostor kolem nemocnice až po Papírenskou ulici a železniční vlečku až k Vltavě a stadionu Dynama,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Holický.

Názor na modré zóny se liší i mezi samotnými obyvateli Havlíčkovy kolonie. Jedni to považují za zbytečnou komplikaci, jiní jsou za ně vděčni. Zóny mohou využívat i rezidenti z jiných městských částí, pokud přísluší do stejné tarifní zóny.

Rezidenti za roční oprávnění zaplatí 400 nebo 500 korun podle místa trvalého bydliště. Abonenti, tedy podnikatelé pak 4 000 či 5 000 tisíc korun. Také platnost zón se nemění, platí od pondělí do pátku od 8 do 20 hodin. Každý, kdo chce nyní zaparkovat v těchto lokalitách, měl by si včas uvědomit, že jsou zpoplatněny.

Nově zpoplatněné parkovací zóny budou od dnešního dne kontrolovat strážníci městské policie prostřednictvím kamerového vozidla,“ říká mluvčí českobudějovické Městské policie Věra Školková. „Jakým způsobem strážník na místě přestupek vyřeší, záleží na konkrétní situaci,“ dodává Školková.

Jestli nový parkovací systém dokáže vyřešit také komplikovanou dopravní situaci u Polikliniky Jih, se ukáže až časem. Zatím je běžnou praxí, že pacienti, kteří zde navštěvují lékaře, musejí zaparkovat jinde než před budovou polikliniky, kde je akutní nedostatek parkovacích míst. A nejčastěji hledají volná místa právě v Havlíčkově kolonii.

Se zavedením nových zón souvisí také změna dopravního značení. Takzvané zóny 30 mají v hustě zabydlených lokalitách zklidňovat dopravu. A nové jednosměrné ulice vznikly, aby řidičům umožnily legálně parkovat po obou stranách silnice.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...