Vánoce v čokoládě

Vánoce v čokoládě – tak se jmenuje nová výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Expozice vás zavede do historie této sladké pochoutky. Uvidíte tu ukázky obalů, plechovek, krabiček od čokolád, staré vánoční kolekce a další zajímavosti.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Vánoce a čokoláda – dvě věci, které miluje většina z nás. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích je spojilo dohromady a vytvořilo tak vánoční výstavu. „My jsme zvolili téma čokoláda, protože si myslíme, že Vánoce a čokoláda k sobě patří. Jaké by to byly Vánoce bez čokolády, bez cukroví politého čokoládou nebo bez čokoládových figurek. A jak říká klasik, i hořká čokoláda může osladit život, tak chceme letošní Vánoce návštěvníkům trošku osladit.“ říká garantka výstavy Hana Cukrová.

Většinu předmětů, které tu můžete vidět, zapůjčil Stanislav Krámský - majitel největší sbírky tohoto druhu na světě. Tvoří ji neuvěřitelných 200 000 obalů z více než 150 zemí a od téměř deseti tisíc firem a obchodních značek.Máme tady ukázku krásných šálků na čokoládu z 18. století, je tady spousta dřevěných a papírových krabiček od čokolád a různých bonbonů. Uvidíte tady i plechovky od kakaa.“ dodává garantka výstavy. Dozvíte se tu třeba i to, jak se čokoláda vyrábí, jestli byla vždycky sladká nebo odkud vlastně je. A možná vás překvapí, že zdobení stromečku čokoládovými figurkami je ryze českou specialitou. „Víme, že už koncem 19. století se prodávalo jakési čokoládové zboží u cukrářů. Tehdy ještě na váhu. A právě u nich přišel ten nápad prodávat toto zboží v předem připravených krabičkách. Tak vznikly ty první vánoční kolekce.“ upřesňuje Hana Cukrová.

Výstava je ale spojená i s doprovodným programem. „Je potřeba sledovat aktuální situaci a webové stránky muzea. Máme připravený doprovodný program především na soboty. Sedí tady v domečkách tvůrci a vyrábí různé vánoční dekorace, pečivo a pro děti máme připravenou třeba výrobu papírových ozdob na vánoční stromeček.“ doplňuje garantka.

Osladit si adventní čas můžete v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích až do 2. ledna.

Autor: Lucie Mašková

Související články