Školní lyžařské kurzy ovlivňuje covid-19

Leden a únor patří mezi měsíce, ve kterých děti na základních školách vyráží na lyžařské kurzy. Ty jsou ale letos ovlivněny pandemií covidu. Na hory se tak dostanou jen žáci, kteří jsou naočkovaní nebo nemoc prodělali.

JIHOČESKÝ KRAJ - Když se řekne lyžařský kurz, většina z nás si vybaví film Sněženky a machři. A přesně tak to na klasickém školním výcviku vypadá. Spoustu sněhu, srandy a nezapomenutelné zážitky si ale letos nemohou užít všichni. „Děti, které nesplňovaly podmínky očkování nebo prodělání nemoci jet nemohli. Museli jsme po nich chtít potvrzení o dvojím očkování a prodělání nemoci a ty děti, které to neměly, musely bohužel zůstat doma.“ vysvětluje Petr Pouzar, zástupce ředitele ZŠ Pohůrecká v Českých Budějovicích.

Školy tak kvůli opatřením spojených s covidem musí i v rámci lyžařských kurzů řešit celou řadu problémů. Některé základky proto kurzy raději ruší, jinde se snaží vymyslet náhradní řešení, například spojí dva výcviky do jednoho. „Nakonec byl jenom jeden kurz a na ten jsme vzali těch dětí víc. Mělo tam jet původně 40 dětí, vzali jsme jich 59, které splnily ty podmínky, které byly dány.“ říká Petr Pouzar.

V některých školách ale zájem o lyžařské kurzy klesá. Důvodem jsou většinou peníze. Rodiče si zkrátka kurz nemohou dovolit. Jde totiž o tisícové částky. „My jsme se snažili vyjít rodičům vstříc. Podle nových nařízení je možné platit dopravu ze školních peněz. Takže dopravu na lyžařské kurzy platí škola. A máme velmi dobrou spolupráci i se spolkem rodičů, který přispívá dětem na lyžařských kurzech na permanentky.“ upřesňuje Zdeněk Hnilička, ředitel ZŠ Dukelská.

Školy se zkrátka snaží, aby děti na lyžařské kurzy vyrazily. Podle odborníků jsou pro ně totiž velmi důležité. Nejen, že se tam naučí lyžovat, ale hlavně se lépe poznají a odvezou si plno zážitků.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...