České Budějovice budou sledovat nové kamery

Nových 162 kamer doplní v letošním roce městský kamerový systém v Českých Budějovicích. Jejich hlavním úkolem je sledování dopravy ve městě.

JIHOČESKÝ KRAJ - Zakázka na doplnění městského kamerového systému, která vyjde na 107 milionů korun, se týká specifických kamer pro řízení dopravy. Tři čtvrtiny nákladů jsou spojeny s instalací kamer, další část na servis projektu po dobu deseti let.

Je to součást systému, který v paralelně běžící zakázce pořídí i Dopravně informační a řídící centrum,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Holický.

Na 63 nových míst umístí město 43 otočných a 119 statických kamer. Celkem 162 kamer doplní stávajících 64 monitorovacích zařízení. Většina z nich je nyní umístěna v centru města. „Aktuálně je 42 otočných kamer, 14 pevných kamer je umístěno na parkovišti Jírovcova, čtyři na Senovážném náměstí a čtyři u podchodu před hřbitovem Sv. Otýlie,“ vyjmenovává mluvčí Městské policie České Budějovice Věra Školková.

Nové kamery bude město instalovat od jara do podzimu. Předpokládaný začátek realizace je začátek května. „Prvotní funkce těch kamer je dopravní sledování. A není to žádný Velký bratr, který by měl sledovat osoby,“ upozorňuje náměstek primátora Petr Holický.

Složitý systém dokáže přečíst registrační značky vozidla, rozpoznat i drobné dopravní přestupky, určit, kde je v případě sněhové kalamity potřeba zasáhnout nebo vyhodnotit místa, kde se tvoří kolony. „Dopravně řídící ústředna může udělat zásah, ať už automatický nebo prostřednictvím dispečera, třeba na nastavení světelné signalizace potřebným způsobem tak, abychom uvolňovali ty kolony,“ doplňuje Holický.

Kamerový systém nemonitoruje pouze dopravu, ale pomáhá odhalovat trestnou činnost. „Nově pořízené kamery v rámci městského kamerového dohlížecího systému nám samozřejmě pomohou i v dalším dohledu na veřejný pořádek ve městě,“ říká Školková. I díky kamerám se strážníkům v předchozích letech podařilo odhalit například drogové dealery nebo zloděje.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...