Online propojení nemocnic urychlí péči o novorozence

Nové speciální lůžko pro novorozence, které je vybavené kamerou, teď může využít strakonická porodnice. Tato novinka usnadní a urychlí léčbu miminek, které mají po porodu nějaké komplikace. Takzvaným telemostem mohou lékaři komunikovat s kolegy z neonatologie v Českých Budějovicích, kteří na monitoru vidí novorozence i hodnoty na přístrojích. 
Vyhřívané lůžko ve strakonické nemocnici dokáže monitorovat životní funkce novorozence a současně je online videohovorem předávat lékaři v Českých Budějovicích. Podobným způsobem fungovala spolupráce neonatologií na jihu Čech už dříve, ale nové propojení je mnohem kvalitnější.
"Když se narodí dítě, které potřebuje nějakým způsobem speciálnější zásahy, které samozřejmě pro personál v dané nemocnici nejsou rutinní záležitostí, tak jsme schopni jim poradit, co mají udělat. Kolegové jsou rádi za každou radu, která přijde ve správný čas," přiblížil situaci Jiří Dušek, primář Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice.
Tímto telemostem konzultují lékaři stav dětí, které se narodily předčasně a nebo v správném termínu, ale mají po porodu nedostatek kyslíku. Pokud nastanou větší komplikace, lékaři si předají informace a pokyny k převozu miminka do Českých Budějovic. Primář Jiří Dušek si především chválí spolupráci mezi nemocnicemi na jihu Čech. "Co se týče úrovně péče o novorozence v jižních Čechách, tak doopravdy se nemáme za co stydět. Především je skvělá komunikace mezi pracovišti a spolupráce. Je to bez nějaké prestiže. My se snažíme pomoct jim a oni nám zase předávají v pořádku děti a informace."
V budoucnu by se podobná lůžka s kamerou měla objevit ve všech okresních nemocnicích Jihočeského kraje. Specializovaná firma tato zařízení s největší pravděpodobností nainstaluje také na Pelhřimovsku.
Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...