Kácení stromů v parku Dukelská vyvolalo mezi lidmi rozruch

Dlouho připravovaná rekonstrukce českobudějovického parku Dukelská začne už v březnu. Obnově parku ale bude předcházet kácení 18 stromů a právě to vyvolalo mezi lidmi velký rozruch. Za zachování zeleně vznikla dokonce i petice.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Žádáme zastavení kácení a změnu projektu parku Dukelská v Českých Budějovicích – to je hlavním cílem petice, která vznikla na konci ledna. K dnešnímu dni má téměř tisícovku podpisů. „Především jde o poškození kořenových systémů. To je to nejzásadnější, co se tady stane. Stavbou náplavky se výrazně zasáhne do kořenových systémů a naruší to statiku a stabilitu těch stromů a můžeme jim tím zkrátit život. Ale jde i o samotné kácení, protože se vykácí celá přední linie stromů.“ říká autorka petice Lucie Korytářová /Piráti/.

K zemi sice půjde 18 stromů, ale město argumentuje tím, jde jen o dřeviny, u kterých je to nutné. „Na 12 stromů máme povolení Odboru životního prostředí. 3 stromy nedosahují potřebné hmoty, to znamená, že jsou to stromy, které mají v metru třiceti méně než 80 cm – na ty nepotřebujeme povolení, takže to je dohromady 15 stromů. Jeden strom už byl pokácen dříve a vichřice povalila dva stromy, které musely být pokáceny, takže to když se sečte, tak to je těch 18 stromů, ale některé z nich už tady nejsou.“ upřesňuje náměstek primátora Českých Budějovic Ivo Moravec /HOPB/.

Petice vznikla na základě odborných posudků. „Máme posudky krajináře, dendrologa a dostali jsme i posudek z Inspekce životního prostředí, který poukazuje na to, že projekt není schopný dodržet normy na ochranu významných dřevin a že zasáhnou do kořenových systémů, i když to norma zakazuje.“ uvádí autorka petice.

Vedení radnice si také nechalo zpracovat dendrologický posudek. Kromě toho, firmy, které mají revitalizaci parku na starosti, mají za sebou mnoho úspěšných projektů. „Lidé, kteří zpracovávali projekt a tou realizací nás provedou, ví, co dělají. Ten projekt tak, jak ho vymysleli, je šetrný k tomu parku. Samozřejmě, jestliže chceme zpřístupnit nábřeží lidem, odstranit zábradlí, které brání tomu přístupu k vodě, tak některé stromy je nutné odstranit.“ dodává náměstek.

Chtěli bychom zapůsobit na město, že občanům záleží na zeleni ve městě, že chtějí trávit svůj čas pod stromy a že nechtějí zbytečné kácení kvůli stavbám. Už tak máme zeleně málo.“ tvrdí Lucie Korytářová.

I na to má ale město odpověď. 18 stromů sice pokácí, ale nových třicet jich zasadí. A to není všechno.

Vzniknou tady květinové záhony a počítá se s tím, že tady budou pobytové trávníky. To znamená, mobiliář, který přibyde, také vylepší tvář toho parku. Z nehostinného místa se tak stane místo pohostinné.“ uzavírá Ivo Moravec.

Proměna parku vyjde na zhruba 30 milionů korun. Kromě úplně nového přístupu k řece tu vznikne i velké dětské hřiště a novinkou bude také oddělení cesty pro pěší a cyklisty. Pokud vše půjde podle plánu, nového parku bychom se mohli dočkat už na konci listopadu.

Autor: Lucie Mašková

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...