Za vraždu přítelkyně dostal 17 let

15. července loňského roku se ve Lhotě u Temelína stala brutální vražda. Lukáš Podr zde usmrtil svou o pět let mladší přítelkyni. Ve středu odpoledne padl v této kauze rozsudek.

 

Lukáš Podr by si měl za vraždu odsedět 17 roků ve věznici se zvýšenou ostrahou. Násilný čin se stal 15. července ve Lhotě pod Horami na Českobudějovicku. Podr svou přítelkyni osudný den už od rána bil, kopal, vláčel za vlasy a prostřednictvím hadice, kabelu a násady od koštěte a ji způsobil přes 80 ran. V důsledku toho žena na následné selhání srdce zemřela.

Vyjma závěrečné řeči, po celou dobu trestního líčení Lukáš Podr neprojevil vůbec žádnou lítost. Přitěžujících okolností bylo podle soudce ještě mnohem víc. Podr spáchal několik trestných činů současně. Například pěstování a distribuci omamných látek nebo omezování osobní svobody. Chování odsouzeného hodnotil soudce jako velmi společensky škodlivé. Podle obhájce je však trest nepřiměřeně přísný a bude se proti rozsudku odvolávat k vrchnímu soudu. Polehčující okolností mělo být podle něj to, že lidem ve svém okolí ochotně pomáhal. „Obžalovaný měl zájem o ty lidi ve svém okolí, ostatně jako hospodský by ani na vesnici neuspěl, kdyby se k nim choval nějakým způsobem škaredě,“ řekl Podrův obhájce Jaroslav Hanus.

Přestože se čin jevil jako brutální a vůči oběti trýznivý, státní zástupce nepožadoval výjimečný trest. Soudce však míru násilí zohlednil. „Ten zvlášť surový způsob, kterým ta vražda byla spáchána, byť tak nebyl označen, tak řekněme lidově soudce ocenil v podobě trestu, který obžalovanému zde byl uložen a byl při horní hranici té možné trestní sazby, která v tom základním odstavci je deset až osmnáct let,“ řekla Tereza Sejkorová, zmocněnkyně poškozených.

Kromě trestu odnětí svobody musí Lukáš Podr zaplatit nemajetkovou újmu sestře, matce a nezletilému synovi poškozené. Dále kvůli své závislosti na pervitinu musí nastoupit ústavní toxikologickou léčbu.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...