V pátek začínají Velikonoce na Hluboké

Akce s názvem Velikonoce na Hluboké začíná už tento pátek. Desetitisíce lidí hledají každý rok obří kraslice, které jsou rozmístěné po celé Hluboké nad Vltavou. Na svých místech budou ukryté až do konce května.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Tento týden vrcholí přípravy na akci Velikonoce na Hluboké. Čistila se vajíčka, upravovaly se staré kresby a malovaly se úplně nové motivy. Ve středu a ve čtvrtek se pak vajíčka rozvážela na svá stanoviště. Teď už jsou všechny kraslice na svém místě. „Začínáme tím, že od 15. do 17. dubna bude rodinná hra s mapou. To znamená, že se bude točit kolem štěstí, bude se vyplňovat tajenka, budou se hrát různé doplňkové hry k Velikonocům. Poté to přejde do stezky kolem obřích vajec.“ říká organizátorka akce Valerie Chromá.

Sedmisetkilová přes metr vysoká vajíčka hledají lidé pomocí speciální mapy. „Město to samozřejmě podporuje, nechali jsme vyrobit obří vajíčka a stala se z toho obrovská akce. Je to takové odstartování turistické sezóny na Hluboké. Takže rodiče s dětmi – přijeďte a pojďte si projít cestu za obřími vajíčky.“ dodává starosta města Tomáš Jirsa.

Stezka za obřími kraslicemi má letos čtyři trasy. Tři z nich už znáte z minulých ročníků, ale poslední vycházkový okruh je novinkou.. „Samozřejmě nesmíme zapomenout na zámecký park, tato trasa je nedílnou součástí akce a potom máme trasy v přírodě v okolí Hluboké. Letos přibyla trasa směrem na Purkarec.“ upřesňuje organizátorka.

Novinek má ale letošní ročník mnohem víc. Tou největší je takzvané „cvrnkálište“, které najdete na každé trase. Všichni si tak po cestě za obřími kraslicemi můžou zahrát nejoblíbenější jarní hru. „Všichni si pamatujeme z dob dětství, jak jsme hrávali kuličky, které dneska nejsou lehce dosažitelné a trošku se na tuto hru zapomnělo. Takže letos po celé trase budou ďolíky a lidé si budou moci zahrát kuličky.“ říká Valerie Chromá.

Součástí akce ale není jen stezka za obřími kraslicemi. Organizátoři mysleli také na sportovce a připravili pro ně dobročinný běh. Jde o závod na osm kilometrů, který se uskuteční 15. dubna. Velikonoce na Hluboké jsou součástí charitativního projektu Řetěz naděje. Výtěžek z akce tak každý rok putuje tam, kde je to potřeba. Letos si pořadatelé vybrali pětiletého handicapovaného Edvínka z Hluboké nad Vltavou. „Poslední čtyři roky nás na to upozorní občané. Jsou pozorní a rovnou nám volají s nápady, kdo potřebuje pomoci. Takže letos to vyšlo na Edvínka.“ upřesňuje organizátorka akce.

Obří kraslice můžete v Hluboké nad Vltavou hledat až do konce května.

Autor: Lucie Mašková

Související články