Duben je měsícem autismu. Na podporu povědomí o této nemoci se uskutečnila i na jihu Čech řada akcí

Od roku 2008 je druhý duben světovým dnem autismu. A i celý měsíc se nese v duchu osvětové kampaně. Této problematice se v jižních Čechách věnuje například českobudějovické Autis Centrum.

Cílem Světového dne autismu, potažmo celého měsíce, je zdůraznit potřebu pomoci, která povede ke zlepšení kvality života lidí s autismem. „Ať už je to v oblasti vzdělávání, zaměstnávání lidí s autismem nebo i v oblasti sociálních služeb, kterých je stále nedostatek jak pro děti s autismem, tak zejména pro jejich rodiny,“ říká ředitelka Autis Centra České Budějovice Milena Urbanová.

K rozšíření povědomí o této nemoci přispěla řada akcí, které Autis Centrum v rámci měsíce autismu pořádalo např. výstavu obrazů dětí s autismem na téma „Voda“. Cílem těchto akcí bylo především vyjádřit autistům své porozumění a přijímat je takové, jací jsou. Děti s autismem se mohou kvůli své nemoci stát terčem posměchu. Neexistuje žádná univerzální metoda, která dokáže dítěti s autismem pomoci. Ale rodina se na tuto situaci může včas připravit a v problematice se zorientovat například díky rané péči. „ Raná péče je služba terénní, je poskytovaná dětem od narození do 7 let věku. V podstatě se k nám dostávají děti nejčastěji po screeningu u pediatra kolem druhého roku a ta včasná odborná pomoc je hodně důležitá,“ vysvětuje koordinátorka rané péče Kristýna Michálková.

Dospělí pak vědí, jak správně k dítěti s touto diagnózou přistupovat a také je může uklidnit vědomí, že mají na koho se s případnými problémy obrátit. V současné době se Autis Centrum takto věnuje přibližně padesáti klientům. V péči má ale i dospělé klienty, jejichž rodinám pomáhá například formou víkendového odlehčovacího pobytu. V České republice neexistuje mnoho zařízení, která jsou schopna poskytovat službu týdenního stacionáře. Českobudějovické Autis Centrum tuto službu poskytovat bude už od září tohoto roku. „My jsme rádi, že můžeme pomoci klientům se osamostatnit. Klienti tady budou od pondělí do pátku celý týden bydlet a budou se tady společně starat o tu domácnost," říká Blanka Ježková, budoucí vedoucí týdenního stacionáře. Jeho rekonstrukce začala v lednu loňského roku a už brzy nabídne zázemí dvěma domácnostem po čtyřech klientech. Nábytek i zařízení musí být ze speciálních materiálů tak, aby co nejlépe působil na klienty, kteří jsou kvůli své nemoci citlivější a vnímavější. Každá domácnost bude mít samostatnou kuchyň a každý z osmi klientů svůj vlastní pokoj. Dospělí klienti se tak naučí starat nejen o společné prostory, ale provádět běžné úkony ve své domácnosti.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...