Rekonstrukce Belarie pokračuje

V zahradě obklopující Státní hrad a zámek Český Krumlov stále pokračuje rekonstrukce Pavilonu Belarie. Po několika měsících intenzivních prací řemeslníků budou zázemí tohoto objektu v průběhu letní sezóny využívat soubory Jihočeského divadla.

 

Pavilon Belarie je mimořádnou památkou zahradního umění. Tento třípodlažní zámeček z 18. století znají návštěvníci především jako obrazutvornou kulisu z mnoha představení Jihočeského divadla. Rekonstrukce pavilonu Belarie v zámecké zahradě začala na podzim loňského roku. Nejtěžším úkolem bylo vytvořit plán prací. Po tři zimní období a dvě léta musí Národní památkový ústav koordinovat stavební práce s programem Jihočeského divadla, které si od něj prostory v Českém Krumlově na letní sezónu pronajímá. „Většina prací proběhla v zimním období a vždy v květnu do září předáváme staveniště Jihočeskému divadlu k užívání a opět na podzim pokračují stavební práce,“ říká kastelán Státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

 

Po zhruba třicetiletém užívání Belarie, kdy nebylo možné z důvodu letního provozu Jihočeského divadla pravidelně pavilon udržovat, je nyní objekt v havarijním stavu. Dožily inženýrské sítě i omítkové vrstvy. V místnostech pro zázemí divadla v suterénu už jsou jejich opravy hotovy. Ve dvou poschodích najdeme sály s dochovanou dobovou malbou. Oproti interiérům ve vyšších patrech je však přízemí značně zchátralé. „Je třeba kompletní rozebrání kamenných schodišť, zhruba přes 300 kusů kamenné dlažby a vytvořit horizontální izolační vrstvy,“ vysvětluje Slavko.

Terasou v minulosti do suterénu prosakovala voda a degradovala mechanismus evropsky ojedinělého kouzelného stolu se zdviží na dopravu jídel. Dostatečnou izolací by se poškození mělo do budoucna zabránit. Tiché restaurátorské práce mohou přímo na Belarii pokračovat i za uměleckého provozu. Po sedmi měsících, kdy na Belarii intenzivně pracovali řemeslníci, je teď střídají umělecké soubory Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, které se zde připravuje na novou sezónu. „Letošní sezónu začínáme inscenací Divotvorný hrnec, kterou už hrajeme mnoho let a letos to bude poslední možnost ji vidět,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Jihočeské divadlo připravuje pro otáčivé hlediště letos dvě nové inscenace. 18. června odehraje v premiéře rodinné představení Úplně celá česká historie. Druhou novinkou, jejíž aranžovací zkoušky jsme byli svědkem, bude 4. srpna oratorium Mesiáš. Byť soubory v květnu nehrají ani jedno představení, je tento měsíc nejnáročnějším obdobím v roce. „Musíme zprovoznit celé otáčivé hlediště a připravit to zázemí, které máme v Belarii i stany, které máme mimo. Musíme tam převézt všechny světla, zvuk, dekorace, rekvizity kostýmy samozřejmě,“ dodává Průdek.

Jihočeské divadlo svou letní sezónu ukončí v září. Pak bude rekonstrukce, jejíž náklady činí 45 milionů korun, opět pokračovat ve velkém. Cílem generální opravy Belarie, která podle památkářů potrvá do jara 2024, je uvedení pavilonu do původního stavu tak, aby ho mohli lidé pravidelně navštěvovat v rámci prohlídek zámku a zámecké zahrady.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...