Lidí s alergiemi neustále přibývá. V těchto dnech jsou čekárny u alergologů plné pacientů.

V posledních letech výrazně přibylo lidí, které trápí alergie. Podle odborníků za to může nejen dědičnost, ale i prostředí a životní styl. Alergická reakce může začít kdykoli a na cokoli. Například kvůli stresu, prodělané viróze nebo extrémní dietě.

Alergie je přehnaná reakce organismu na látky, které se běžně vyskytují v našem okolí a které by nám normálně vadit neměly. Přitom ale počet alergiků každým rokem roste. „Existuje takzvaná hygienická teorie, že lidé žijící ve městech, používající hodně desinfekci, lidé, kteří se vyvarovávají infektům, tak jsou více stonaví na alergii, protože ten imunitní systém se v podstatě nudí a nezabývá se tím, k čemu je původně určen a pak přehnaně reaguje na jiné, běžné věci.“ říká alergoložka Lucie Mrázová.

V současné době jsou čekárny u alergologů plné lidí. Může za to extrémní pylová situace. Asi každý z nás si všiml všudypřítomného žlutého poprašku, který se už několik dnů objevuje nejen na kapotách aut. „Volají zoufalí pacienti a chtějí léky všeho typu – tablety, spreje do nosu, oční kapky. Začala sezona nejčastějšího alergenu – pyly, trávy a obilí. Začala poměrně náhle, takže ty sliznice na to nebyly připraveny. Jde to ve vlnách a teď je asi ta nejhorší vlna, kdy tak do konce června očekáváme, že to bude dost náročné pro pacienty.“ upozorňuje alergoložka.

Alergická reakce může vzniknout kdykoli. Nezáleží na tom, jak jste staří. Nejčastější jsou alergie na pyly a roztoče, ale přibývají také alergie na zvířata, potraviny a plísně. „Spouštěčem bývají hormonální změny – takže u žen je to nástup menstruace, přechod, porod, těhotenství. Potom to mohou být nevyléčené virózy, stresové situace a dost často se ani spouštěč nezjistí.“ dodává Lucie Mrázová.

Pylová alergie se nejčastěji projevuje rýmou, pálením očí, ale může mít i horší průběh jako je třeba astma. Příznakem dalších druhů alergií je i ekzém, průjem, bolest břicha nebo migrény. „Potom taková nejzávažnější reakce alergická je anafylaktický šok, kdy tělo reaguje na nějaký alergen – třeba na bodnutí hmyzem nebo potravinu a rozvine se celková alergická reakce, kdy dojde třeba i ke ztrátě vědomí, když se nezasáhne včas.“ říká alergoložka.

Podle odhadů trpí různými druhy alergií až 75% lidí. Odborníci předpokládají, že toto číslo v dalších letech ještě poroste.

Autor: Lucie Mašková

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...