V ZOO Dvorec se narodilo unikátní mládě zebry s modrýma očima

V ZOO Dvorec u Borovan se narodilo historicky první mládě zebry. Zdravý velký hřebeček má světlou barvu a modré oči, což je u zebry velmi vzácné a geneticky zajímavé. My vám tuhle roztomilou raritu teď představíme.

12. května ráno čekalo na ošetřovatele ve výběhu zeber v ZOO Dvorec krásné pruhované překvapení. Starší samice tu porodila během nočních hodin zdravého velkého hřebečka. „Porod probíhal snadno, ani jsme ho nestihli zaznamenat. V noci se ještě nic nedělo a ráno jsme přišli a mládě bylo narozené, očištěné, běhalo. Bylo poměrně velké, mláďata mají zhruba 35 kilo a tohle má až ke 40 kilům.“ říká hlavní ošetřovatel v ZOO Dvorec Petr Homola.

Kromě toho má i mnohem světlejší barvu a modré oči. Pro zebry jsou ale typické oči hnědé barvy a hříbata bývají menší a tmavší. Nový přírůstek je tak velmi vzácný a geneticky zajímavý. „Nikdo přesně neví, čím to je, ale pravděpodobně je to způsobeno genem od samce. Naše klisny pochází z plzeňské zoologické zahrady a tam se nikdy mládě s modrýma očima nenarodilo.“ dodává Petr Homola.

Mláďata pijí mateřské mléko zhruba rok a půl, ale už pár dní po narození začínají ochutnávat to, co jejich rodiče. Třináctiletá samice je zkušená maminka, tohle už je totiž její sedmé mládě. „Samce jsme oddělili, protože zebry mohou být připraveny k dalšímu páření hned pár dní po porodu. Ale samci můžou být kvůli tomu agresivní, tak aby neublížil mláděti, je radši oddělený.“ upřesňuje ošetřovatel.

Ve výběhu je ještě jedna mladší samice, která by během pár dnů měla na svět přivést další mládě. Jestli i to bude mít modré oči, ale zatím nikdo neví.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...