Vstupné na koupaliště na mnoha místech zdraží

Přípravy na letní sezónu na koupalištích vrcholí. Přestože předpověď počasí pro zahájení není příliš optimistická doufají, že budou moci otevřít už příští týden. Provozovatelé na většině míst počítají se zdražováním vstupného kvůli vyšším nákladům.

 

Na zahájení sezóny se chystají například na koupališti v Plané nad Lužnicí, kde by první návštěvníky chtěli přivítat nejpozději v sobotu 11. června na tradičním Vodnickém dni. „Vstupné jsme upravovali řádově o deset korun a důvod je pouze jediný, ceny energií samozřejmě,“ vysvětluje starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. Koupaliště prošlo před třemi lety rozsáhlou rekonstrukcí, a tak provozovatelé doufají, že jim počasí bude nakloněno a lidé ho využijí k vodním radovánkám.

Takové přání mají i na jiných místech kraje. Na koupališti na Borku u Českých Budějovic by si přáli zahájit letošní sezónu v úterý 1. června. „Teď nás trošku zbrzdil ten létající pyl, takže jsme museli znova bazén trochu upustit a znova vyčistit," říká starosta Jaroslav Novák. „I nás se dotýká zdražení energií, takže celodenní vstupné bývalo 80 korun, teď to bude za stovku,“ dodává. Koupaliště, kam ročně přijde kolem 12 tisíc návštěvníků, směřuje své otevření k oslavě Dne dětí.

Tento svátek budou připomínat i ve Vodňanech, kde sezónu na koupališti Škorna slavnostně zahájí v sobotu 4. června. „Vstupné bude dopolední 50 korun a od jedné odpoledne do večera do osmi to bude za 80 korun, celodenní sto dvacet,“ říká jednatel Městského hospodářství Vodňany Ľudovít Brehovský. Důvodem zdražení o 20 korun oproti loňskému roku jsou roztoucí ceny energií. „Máme tam tři tepelný čerpadla, nahřejvá se voda, proto. Jinak je to prostý zdražování, nemáme z toho nic,“ dodává Brehovský.

Koupaliště Lazna v Borovanech se návštěvníkům poprvé otevře v pátek 3. června. Vedení města se rozhodlo, že tady vstupné zdražovat nebude. „Oproti předchozím letům zůstávají ceny vstupného stejné. To znamená v měsíci červnu a září je celodenní vstupné 40 korun, o víkendech 50 korun. A v té hlavní sezóně červenec a srpen bude vstupné padesátikoruna a víkendech šedesátikoruna. V principu ten výsledný efekt toho zdražení by v té ekonomice nebyl takovým přínosem. Myslíme si, že by došlo k omezení návštěvnosti toho koupaliště,“ vysvětlil důvod zachování ceny vstupného starosta Petr Jenkner. Ročně lokalitu vyhledá kolem 16 tisíc návštěvníků.

Další možností venkovního koupání na jihu Čech je například českobudějovická plovárna nebo třeboňský vodní svět, který je v provozu už od 14. května.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články