Přívozy v Purkarci a na Munickém rybníku zahájily sezónu

1. června začala plnohodnotná plavební sezóna přívozu Purkarec. Teď tak jezdí každý den a to až do konce prázdnin. Svézt se můžete i na zříceninu Karlův Hrádek nebo si užít okružní plavbu.

Od začátku května až do konce října provozuje Jihočeská plavební společnost přívoz v obci Purkarec u Hluboké nad Vltavou. Od prvního června ale jezdí každý den. "Sezóna na Purkarci nám začíná od 1. května, kdy se jezdí přes víkendy a přes svátky. Trvalá služba na přívozu je každý den od 1. června do 30. srpna. V září zase jezdíme jen víkendy nebo po domluvě i v týdnu, ale musí to být minimálně aspoň den dopředu na zavolání." říká David Machart z Jihočeské plavební společnosti. 

Přívozem se můžete pohodlně dostat na druhý břeh a tak si zkrátit cestu okolo Hněvkovické přehrady. Svézt se ale můžete i na zříceninu Karlův hrádek nebo si užít krátkou okružní plavbu. "Přívoz Purkarec slouží hlavně pro přepravu osob mezi levým břehem Vltavy, na kterým je Purkarec a pravé straně Vltavy, kde je Kostelec. Takže přes léto přepravujeme cyklisty, pěší. Zároveň jsme letos rozšířili tu službu, že můžou z Purkarce doplout až na Karlův Hrádek." dodává Machart.

Přívoz je velmi oblíbený a to hlavně u cyklistů a rodin s malými dětmi. Lidé sem jezdí jak za přírodou, tak i za sportovními aktivitami nebo různými výlety. "Hluboká je lákadlem sama o sobě, to nemusím ani zmiňovat, Týn nad Vltavou - taky historické město a je tam i otáčko. Pro cyklisty a pro pěší je to tady naprosto úžasný vyžití." upřesňuje.

Tomáš Polanský z Turistické oblasti Budějovicko k tomu dodává: "Lidi můžou ty lodě využít i v rámci pěších nebo cyklovýletů, protože na tu loď se dá vzít kolo. Nebo v rámci toho, jak se stále prodlužuje vltavská cyklostezka, tak tu loď mohou využít jako most. Třeba naproti Purkarci je krásné muzeum veteránů a historických vozidel. Nemusí tak lidé jezdit tam a zpátky po jedné cestě, ale můžou si udělat krásný okruh."

Jihočeská plavební společnost provozuje přívoz i na Munickém rybníce. Ten jezdí od roku 2018, kdy se tu zkušební plavby osvědčily. Lidé si totiž z vodní hladiny vychutnají úžasné výhledy třeba i na zámek Hluboká. "Pomáháme tím i dopravě, protože turisté mohou nechat auto na centrálním parkovišti a do deseti minut je převezeme k ZOO. K tomu ještě poskytujeme okružní plavby, což je nějakých 25 minut po rybníce s vyhlídkou tady po přírodních krásách jižních Čech." zakončuje David Machart.

Přívoz na Munickém rybníce funguje od 1. května minimálně do konce září.

Autor: Lucie Mašková

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...