Romanistika na Jihočeské univerzitě slaví

Jihočeská romanistika v těchto dnech slaví 30. výročí svého vzniku. Studium románských jazyků na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích začalo v roce 1991.

V akademickém roce 1991/1992 byla na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích založena Katedra romanistiky. Zásadní momenty a vývoj studia románských jazyků na jihu Čech za uplynulých 30 let připomínají oslavy na půdě Filozofické fakulty.

30 let je v podstatě jedna generace a podle slov ředitele Ústavu romanistiky, to už stojí zato podívat se do zpětného zrcátka a ohlédnout se do minulosti. „I proto jsme připravili tady tu malou výstavu, která ne nějak úplně chronologicky, ale v nějakých tematických pohledech z různých perspektiv ukazuje, kým jsme byli a kým jsme dneska,“ říká Jan Radimský.

Součástí oslav, které studium románských jazyků na Jihočeské univerzitě připomínají a které se konaly 9. a 10. června, byla právě vernisáž ke 30 letům jihočeské romanistiky a křest pamětní knihy. Založení jihočeské romanistiky v roce 1991 předcházely prosby studentů, kteří po pádu železné opony chtěli začít studovat další jazyky. „Najednou se na nás obrátili, protože oni šli pak studovat ruštinu s něčím a najednou s tou ruštinou nemohli, tak jestli bychom nějakým způsobem nemohli tu francouzštinu oprášit,“ říká profesorka Jitka Radimská, zakladatelka jihočeské romanistiky, podle níž za úspěchem katedry stojí také skvělý týmový duch.

Možnost studia francouzštiny, italštiny a španělštiny znamená nejen individuální přínos každému studentovi, ale také celému kraji. „To, že na Jihočeské univerzitě je univerzitní pracoviště romanistické znamená, že lidé z celého světa do jižních Čech jezdí,“ vysvětluje rektor Filozofické fakulty Jihočeské univerzity Ondřej Pešek. Jihočeský kraj se díky romanistice stává místem, který je otevřený okolnímu světu. „Současným uchazečům o studium romanistika může nabídnout opravdu hodně. Máme několik typů studijních programů. Máme programy, které vzdělávají budoucí učitele středních škol, potom máme programy, které míří do profesní sféry,ty kombinují jazyky s obchodem. Třetí skupina programů kombinuje znalost jazyka se znalostí literatury," říká Jan Radimský.

„Komunikace jazykem, dar řeči, že člověk se domluví s jiným člověkem nějakým způsobem, bez toho to prostě nejde, to je dar, který má jenom člověk,“ říká Jitka Radimská. A kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...