Extrémní aktivita klíšťat

Jihočeští hygienici varují před mimořádnou aktivitou klíšťat, která je v těchto dnech na nejvyšším pátém stupni. Jen v minulém týdnu potvrdili 99 případů lymské boreliózy a 14 případů klíšťové encefalitidy. Ve srovnání s loňským rokem jde o významný nárůst.

Mimořádná aktivita klíšťat platí po celém Jihočeském kraji a platit bude i v příštích dnech. Klíšťatům totiž nahrává stávající počasí. Jejich aktivita je na nejvyšším stupni. „To znamená, pokud budeme v přírodě a chytneme klíště, tak riziko, že se infikujeme klíšťovou encefalitidou, je poměrně vysoké.“ říká ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Nejhorší situace, co se týče lymské boreliózy, je hlavně na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Nejvíce případů klíšťové encefalitidy hlásí hygienici na Českokrumlovsku. „Teď máme hlášených za minulý týden 99 případů lymské boreliózy a 14 případů klíšťové encefalitidy. Pokud srovnáme stejné období loňského roku, tak je tam významný nárůst.“ dodává Kotrbová.

Podle hygieniků je nejúčinnější prevencí před klíšťovou encefalitidou očkování. To doporučují všem věkovým skupinám, největší důraz ale kladou na seniory. „U lymské boreliózy je důležité se do přírody vhodně obléci – použít dlouhé kalhoty, dlouhé rukávy, použít repelenty. Po návratu z přírody je důležité zkontrolovat kůži, odstranit přisátá klíšťata, ta místa vydesinfikovat a oblečení vyprat. To je to maximum, které můžeme pro to, abychom se vyhnuli tomuto onemocnění, udělat.“ upřesňuje ředitelka.

Pokud si ale i tak klíště domů přinesete, je hned několik způsobů, jak ho z kůže odstranit. Důležité je udělat to rychle. „Jde o to, aby se nezatrhla hlavička klíštěte a aby se vytočilo. Myslím si, že je potřeba to udělat hlavně rychle, protože čím kratší dobu je klíště v kůži, tak tím je pravděpodobnost toho přenosu nižší.“ zakončuje Kvetoslava Kotrbová.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...