Stavba obchvatu Chýnova se blíží ke konci

Už jen čtyři měsíce dělí řidiče od okamžiku, kdy se poprvé projedou po novém obchvatu Chýnova na Táborsku. Stavba bude uvedena do provozu v říjnu tohoto roku.

Stavba obchvatu Chýnova je už téměř u konce. Řidiče ale kvůli výstavbě čekají příští týden omezení na příjezdu do města ve směru od Tábora. Provoz na komunikaci bude sveden do jednoho jízdního pruhu a dopravu budou řídit semafory. Práce potrvají od úterý 21. do středy 29. června.

Záměr postavit obchvat kolem obce Chýnov na Táborsku vznikl už v roce 1999. Situaci však zkomplikovala majitelka sousedního objektu. Kdy teda jí to vedlo úplně těsně kolem baráku, nebo mělo vést a samozřejmě se jí to nelíbilo, logicky, chápu, nicméně se nám podařilo současnému vedení radnice se s onou majitelkou sousedního objektu domluvit před dvěma lety a odkoupili jsme od ní ten dům,“ vysvětluje místostarosta Chýnova Evžen Zadražil.

Slavnostní zahájení stavby se uskutečnilo v září 2020. Jedná se o více než 3 a půl kilometru dlouhý obchvat, který počítá se dvěma podchody pro pěší a zasahuje do katastrálního území obcí Nová ves u Chýnova, Chýnov a Záhostice. Současný průtah silnice I/19 Chýnovem představuje pro město velkou dopravní zátěž. Protože je tady velké převýšení, dva velké stoupáky, úzká místa, zatáčky,“ dodává Zadražil.

Na nový obchvat se místní obyvatelé těší. Současná dopravní situace je tíží. Hlavně ty kamiony, to je veliký problém, protože tady se vyhýbají, musejí si najíždět, hned se udělá kolona a nejhorší je to i v zimě, oni když jsou blbě naložený, tak ten kopeček nevyjedou a už jsou kolony nahoru, dolů. Je to nepříjemný,“ říká jedna z obyvatelek Chýnova. „Já myslím, že tu budeme mít konečně klid. My bydlíme tady u potůčku, ale stejně je to tam hroznej rachot,“ doplňuje ji další žena.

"Obchvat Chýnova budeme dávat řidičům k dispozici, tedy zprovozníme, na konci října. Předpokládáme 28.10. ke státnímu svátku. Stavba za 260 milionů korun se chýlí ke konci a tento a příští týden tam pokládáme balenou asfaltovou směs na vybrané už hotové úseky silnice," říká vedoucí oddělení komunikace ŘSD Jan Rýdl.

Vyloučení tranzitní dopravy mimo město tento problém vyřeší. Dojde k výraznému snížení hlučnosti a imisí. Zároveň se stavbou obchvatu zvýší bezpečnost a plynulost provozu. Předpokládaná cena stavby je podle Ředitelství silnic a dálnic téměř 430 milionů korun bez DPH. Práce probíhají podle harmonogramu, a tak uvedení do provozu je v plánu v říjnu tohoto roku. Po dokončení stavby nebudou opuštěné komunikace rekultivovány, ale zůstanou zachovány pro přístup na pozemky. Pro zajištění obsluhy zemědělských pozemků budou zřízeny nové polní cesty a hospodářské sjezdy ze stávajících komunikací.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...