Záchranka měla o víkendu v horku napilno

Uplynulý víkend, který se nesl ve znamení tropů, zaměstnal záchranáře. Někteří lidé přecenili v horku své síly a zdravotníci jim museli přijet na pomoc. Přestože bude počasí tento týden proměnlivé s bouřkami, od horka si příliš neodpočineme.

Počasí v pondělní odpoledne a večer přinese na mnoha místech jižních Čech přívalové deště, bouřky, kroupy o velikosti přes dva centimetry a silný vítr až k 90 km za hodinu. „Pondělí ještě bude rušné i večer, asi tak do dvaceti hodin. Úterý už přinese klidnější počasí, kdy bude slunečno a teploty tak mezi 22 a 25 stupni,“ předpovídá meteoroložka ČHMÚ České Budějovice Eva Plášilová.

Po tropickém víkendu bude toto ochlazení vítanou změnou. Příliš velké horko totiž o víkendu trápilo mnoho lidí. „My vždycky radíme, aby zůstali doma a od 10 dopoledne až do 4 odpoledne vůbec nevycházeli, zdržovali se v nějakých chladných prostorách,“ říká ředitel ZZS Jihočeského kraje Marek Slabý. Ne všichni lidé si ale takové rady vzali k srdci. „Musím říct, já jsem sloužil shodou okolností přes víkend, že zásahů bylo poměrně hodně, ale nebylo to jenom proto, že by lidé měli úžeh, úpal a traumata z vedra," dodává Slabý. Kvůli horku vznikají a s ním souvisejí i různá sportovní zranění, kdy sportovci nevypijí dostatečné množství tekutin a mohou si pak kvůli vyčerpání přivodit vážná zranění. Jako cyklista, jemuž jeli na pomoc záchranáři tento víkend. „Jel z výletu a už byl tak znavený, že na běžné asfaltové silnici se mu zatočila hlava a z dehydratace a z toho vedra a skončilo to transportem vrtulníkem,“ popisuje Marek Slabý.

V horku přibývá i vodáckých úrazů a také zranění při dlouhých cestách v přehřátém autě kvůli vyčerpání. Naše klima není mořské, a tak nám prostředí neumožňuje se ochladit svěžím vzduchem. Zdravotníci proto varují a znovu připomínají základní zásady chování v horkém počasí. „Nevystavovat se přímému slunci a dlouhotrvajícímu vedru, doplňovat tekutiny, pracovat na tom, abychom se nepřehřáli,“ doporučuje Slabý.

Přestože v týdnu bude počasí s nižšími teplotami a bouřkami, horko bude kromě úterý stále aktuální a je třeba s tím počítat. „Zatím vypadá, že nejteplejší bude pátek, kdy zřejmě ty třicítky překročíme,“ říká Eva Plášilová. Úlevu od horka můžeme zažít tento týden přes noc, kdy teploty klesnou na příjemných 15 stupňů.

 

Autor: Kateřina Hálová