Bezpečnost u zahradních bazénů

Česko je bez nadsázky bazénovou velmocí. Plavání v zahradním bazénu a pohyb u něj má ale svá rizika. Zejména u dětí je na místě stoprocentní dohled.

 

Počasí posledních dní vybízí ke koupání. Domácí bazény mají Češi v oblibě čím dál víc. I mnoho domácností na jihu Čech disponuje zahradními bazény. Smutné statistky by nás ale měly varovat, že bazén není místo, kde dospělí mohou své děti ponechat bez dozoru.

Rok 2018 byl z pohledu tonutí v zahradních bazénech velmi tragický. V rámci letního koupání v Jihočeském kraji utonulo 5 dětí. V loňském roce se v zahradním bazénu topily dvě děti. Obě se naštěstí zdravotníkům podařilo zachránit. „Za poslední dva a půl roku jsme vyjížděli k 25 případům tonutí dítěte," říká ředitel ZZS Jihočeského kraje Marek Slabý. Přestože většina výjezdů skončila šťastně, veliké číslo vyzývá k ostražitosti a pozornosti. Tonutí dětí se netýká pouze batolat a malých dětí. I zkušenější plavci mohou v blízkosti bazénu klopýtnout a spadnout do vody. „Bohužel se v minulosti stávaly případy, že došlo k úrazům, dítě běhalo kolem bazénu po hladké dlažbě, nebo nějakých dlaždicích klouzlo, došlo k pádu do vody a následnému utopení,“ říká mluvčí PČR Jihočeského kraje Milan Bajcura. U zapuštěných bazénů by si rodiče toto riziko měli uvědomit a měli by respektovat základní opatření. „V době své nepřítomnosti třeba na zahradě nebo u rodinného domu, je pevný kryt na tom bazénu, aby se dítě do bazénu prostě nedostalo, pokud se ocitne na zahradě samotné,“ říká Slabý.

Pro jistotu by měli dospělí kryt úplně zamknout. V případě nadzemního bazénu se rizika skrývají jinde. Například v ochranných plachtách. Ty chrání vodu před nečistotami, neochrání ale dítě v případě pádu do vody. Rada záchranářů zní jednoznačně. „Pokud máme bazén a máme natolik nízký, nebo tak postavený, aby se do něj dítě dostalo, to znamená všechny zapuštěné bazény, a eventuálně i nízké bazény na hraní, tak pochopitelně to dítě nepouštět z očí. To dítě nemá mocný hlas a v tom stresu a v tom děsu ani nemusíme slyšet, že volá o pomoc, nebo že vydává nějaké zvuky při tom tonutí,“ vysvětluje Slabý.

Policie i zdravotníci apelují na rodiče, aby své děti bedlivě hlídali nejen v blízkosti zahradních bazénů, ale u veškerých vodních ploch. Ochranné pomůcky nenahrazují pozornost dospělé osoby. V případě, že už k tonutí dojde, v žádném případě se nesnažte z tonoucího vodu vylévat, ale okamžitě zahajte dýchání z úst do úst a nepřímou masáž srdce. „Voda je opravdu živel, který může během okamžiku změnit život mnoha lidí,“ dodává Bajcura.

 

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...