Bouřka zasáhla v pondělí večer a v noci Strakonicko

Jihočeští hasiči měli od pondělního podvečera až do úterních ranních hodin přes 90 zásahů. Část Jihočeského kraje totiž postihly prudké bouřky a přívalové deště. Na některých místech padaly dokonce kroupy extrémních rozměrů.

V pondělí podvečer a v noci na úterý zasáhly část Jihočeského kraje vydatné bouřky. „V průběhu noci jsme zasahovali v Jihočeském kraji přibližně u 90 událostí spojených s odklízením následků prudkého deště a bouřky,“ říká mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů. Nejvíce postiženou oblastí bylo Strakonicko. Do pondělní půlnoci vyjížděli hasiči několikrát pouze do této oblasti, zejména do Strakonic, Drachkova, Katovic a Dražejova. „Po půlnoci naše práce pokračovaly zase obzvláště na Strakonicku, kde bylo nejvíce popadaných stromů a především čerpání. Čerpání tvořilo více než polovinu našich výjezdů," dodává Matějů.

Hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, kotelen, ale i kanalizací, které nestíhaly brát silný příval vody. Po prudkém odpoledním dusnu pocítili obyvatelé Volyně další rozmar počasí. Ojedinělá supercela s sebou přinesla silné krupobití. „V podvečer v půl šestý přišla bouřka, jak jsem kouknul na radar, tak my jsme byli na okraji bouřky. Problém byl takový, že na začátku té bouřky přišly kroupy takzvaně na sucho bez deště,“ popisuje starosta Volyně Martin Červený. Část Volyně byla zasažena kroupami o velikosti větší než pingpongový míček. Nečekaná smršť poničila kapoty a světla aut, skleníky a střechy domů. „Paradoxně ve Volyni, kde počasí bylo extrémní v podobě velkých krup, jsme neměli jediný zásah,“ říká Matějů.

Noční bouřka zasáhla také do vlakové dopravy, když u Katovic podemlela hlavní trať z Plzně do Českých Budějovic. V úseku mezi Strakonicemi a Horažďovicemibude proto trať několik dní neprůjezdná.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...