• Jižní čechy
  • Aktuálně
  • Krimi
  • Ekonomika
  • Politika
  • Sport
  • Doprava
  • Volný čas
  • Soutěže

Oddělení patologie v písecké nemocnici bude sídlit v nově opraveném pavilonu

Vedení Nemocnice Písek v úterý 28. června slavnostně otevřelo rekonstruovaný pavilon patologie. Toto oddělení bude v nově opravené budově pracovat už od konce letních prázdnin.

Laboratoře patologie byly poslední, které v areálu písecké nemocnice nepodlehly rekonstrukci. V roce 2020 padlo rozhodnutí o jejich opravě, která začala o rok později. A po roční rekonstrukci byl pavilon patologie slavnostně otevřen v úterý 28. června. Provoz patologického oddělení se do nových prostor přesune do konce letních prázdnin.

Z původní budovy zůstaly pouze obvodové zdi. Rekonstrukce zcela změnila vnitřní uspořádání budovy. Teplotní komfort zajišťují podlahové topení, klimatizační jednotky i zateplení pláště budovy. Zázemí pro personál splňuje přísné hygienické normy. A nově byl vybudován únikový východ s požárním schodištěm. Původní patologie byla vybavena chladicí komorou, nyní je součástí vybavení boxový systém. „Naše oddělení disponuje také výstavní místností, kde je pozůstalým umožněno, aby se rozloučili se svými zemřelými. Je to nadstandardní služba, kterou nemají všechny patologie,“ říká primář Oddělení patologie Nemocnice Písek Pavel Holan.

Do opravy objektu z konce 80. let minulého století investovala nemocnice 45 milionů korun. „Laboratoře jsou srdcem nemocnice, laboratoře vydělávají, a ten personál i ta péče zasluhuje, aby dělali v podmínkách odpovídajících 21. století. Oddělení má obří význam, já jsem radiolog a z karcinomu prsu vím, že postavit tu diagnózu rozhoduje o rozsahu výkonu a vůbec o životě té ženy, nebo jakéhokoliv onkologického pacienta,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

„Práce patologa je stigmatizována tou pitevnou a pitváním zemřelých. Není to rozhodně v dnešní době jenom o tom,“ říká Pavel Holan. Náplní práce patologa je především práce s mikroskopem a vyšetřování vzorků odebraných živým pacientům. Nové vnitřní dispozice budovy zajistí, aby laboratorní procesy na sebe logicky navazovaly. Personál už nebude muset přecházet z místa na místo, ale materiál ponese jednou cestou. A větší archivační prostory pro parafinové bločky i skla zvládnou zachovat záznamy a materiál po desítky let.

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Skála ustoupí budoucí dálnici

Dostavba dálnice D4 si u středočeského Milína vyžádá několik odstřelů skalního masivu. Díky nim vznikne místo pro výstavbu budoucí důležité spojky mezi jihem Čech a Prahou. Odstřely by měly začít už v tomto měsíci.

Žně jsou v polovině

Zemědělci na jihu Čech jsou aktuálně zhruba za polovinou sklizně. Průměrný výnos zrnin, jako je ječmen nebo pšenice, je přes šest tun na hektar. To znamená o sedmnáct procent lepší výnos, než v loňském roce za stejné období.