Záchranáři mají kvůli vysokým teplotám plné ruce práce

Kvůli tropickým teplotám posledních dnů se výrazně zvýšil počet výjezdů jihočeských záchranářů. Velká horka s sebou přináší zdravotní rizika nejen u seniorů, ale také u mladých lidí. Vedra budou pokračovat i v dalších dnech.

Nárůst počtu zásahů jihočeských záchranářů ovlivňují tropická vedra posledních dnů. Sanitky tak teď do terénu vyráží mnohem častěji. „My jsme opravdu zaznamenali vyšší počet výjezdů na záchranné službě a změnilo se nám i rozložení indikací k výjezdu a skutečně vyjíždíme více ke kolapsovým stavům v souvislosti s horkým počasím. Jsou to kolapsové stavy, poruchy vědomí, bolesti na hrudi, dušnost a podobně.“ říká mluvčí ZZS Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová.

Zdravotní potíže způsobené vysokými teplotami nepostihují jen seniory. Poměrně velké procento tvoří i mladí lidé. „Je potřeba zmínit, že horké počasí může na zdraví ohrozit opravdu kohokoliv, ale více ohrožení jsou senioři, chronicky nemocní pacienti a malé děti. Doporučujeme určitě eliminovat fyzickou zátěž, být v klidu, ve stínu, nevycházet na přímé slunce hlavně kolem poledních hodin a pokud už je to nezbytně nutné, tak mít minimálně pokrývku hlavy.“ upřesňuje mluvčí.

Určitě by jste neměli zapomínat na pitný režim. Nejlepší je pít v těchto dnech jen čistou vodu v kombinaci s minerálními vodami. Naopak by jste se měli vyvarovat alkoholu a kofeinových nápojů. „Také doporučujeme vyhnout se potravinám, které mají zvýšenou kazivost, jako jsou měkké salámy, různé lahůdky a to kvůli infekcím zažívacího traktu.“ upozorňuje Zuzana Fajtlová.

Podle meteorologů si od vysokých teplot neodpočineme ani v dalších dnech. O víkendu i na začátku příštího týdne by se teploty měly pohybovat kolem 30 stupňů. Ve středu padly na jihu Čech hned tři teplotní rekordy. „Ve středu byla teplota 34,2 stupně Celsia v Budějovicích – to byla zároveň nejvyšší teploty v kraji. Temelín měl 32,7° Celsia a Kvilda Perla měla 28,9 stupňů.“ říká meteorolog ČHMÚ České Budějovice Daniel Maňhal.

Příjemných teplot okolo 25 stupňů bychom se mohli dočkat až v druhé polovině příštího týdne.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...