Festival Jihočeské Nové Hrady odstartoval čtvrtečním koncertem

Ve čtvrtek večer odstartoval hudební festival JIHOČESKÉ NOVÉ HRADY 2022 a to zahajovacím koncertem v hotelu Máj v Nových Hradech. Festival i letos nabízí pět celovečerních koncertů a to nejen na jihu Čech, ale i v Rakousku.

Ve čtvrtek večer odstartoval v novohradském hotelu Máj už šestý ročník hudebního festivalu Jihočeské Nové Hrady. Návštěvníci si tu kromě hudby užili i divadlo. „Dnes večer to je koncertní i divadelní pořad, který se jmenuje Na Vivaldiho. Je to o tom, že tady hrajeme nádhernou hudbu Antonia Vivaldiho, ale taky se posluchači dozvědí zajímavosti z jeho života.“ upřesnil umělecký ředitel festivalu Jaroslav Svěcený.

Scénář napsala Zdeňka Žádníková Volencová, která na pódiu také vystupovala a nechyběl ani komorní orchestr. Na zahajovací koncert dorazily desítky lidí. „Pro nás už je to krásná tradice, která vždy v létě přivede skvělé umělce a fajn lidi do Nových Hradů a jsme strašně rádi, že tady takový festival můžeme mít, protože je to pro nás opravdu velká prestiž. Je to svým způsobem vrchol kultury celého našeho léta.“ říká starosta Nových Hradů Vladimír Hokr.

Festival ale neprobíhá jen v Nových Hradech. Hned v pátek se například přesunul do Rakouska, konkrétně do historického kostela v Altweitre. V rámci festivalu proběhne celkem pět koncertů. „V Trhových Svinech bude vystupovat vítězka Pražského jara Anna Paulová na klarinet spolu s cembalistkou Jitkou Navrátilovou. Pavel Svoboda – náš nejlepší varhaník bude hrát na Dobré Vodě. Vlastně co koncert, tak to skvělý zážitek s nějakým špičkovým interpretem.“ dodává Jaroslav Svěcený.

Všechny koncerty začínají v osm hodin večer. Festival Jihočeské Nové Hrady končí v pondělí právě na Dobré Vodě.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...