Křemežský víkend 2022

O víkendu se v Křemži uskutečnila už tradiční kulturní akce Křemežský víkend. Návštěvníci si tu užili skvělý hudební program, divadlo pro děti, pouťové atrakce, soutěže i tradiční trh.

Letošní Křemežský víkend začal už v pátek večer diskotékou a pokračoval celou sobotu a neděli. Po oba dva dny tu byl pro návštěvníky připravený bohatý hudební program. A nechyběla ani známá jména. „My se vždycky snažíme, aby tam byly všechny žánry, aby si vybral každý. Takže v pátek jsme začali večerní diskotékou, v sobotu začala dechovka, potom máme třeba Ivo Jahelku. Nemůžou chybět Babouci, bude YO YO band, Chlapi v sobě, já si myslím, že si každý vybere.“ říká starosta Křemže Josef Troup.

V areálu kolem Základní školy se objevily stánky s nejrůznějším zbožím. Na tradičním trhu nechyběly košíky, šperky, povlečení, květiny, hračky ani oblečení. „Já si myslím, že je to taková pestrá směsice od takových těch klasických pouťových věcí až po ty tradiční řemeslné výrobky a podobně. Zase si myslím, že je to takový pestrý a že si každý vybere podle svého vkusu.“ dodává starosta.

Pořadatelé ale samozřejmě nezapomněli ani na malé návštěvníky. Ti si tu užili divadelní představení, pouťové atrakce, spoustu soutěží i her a nechyběli ani výtvarné dílny pro děti. „My tady máme velký areál za školou a tam každoročně připravujeme pro děti takový zábavný prostor. Mají tam naučnou stezku Zvířátka v Blanském lese, bude tam divadlo, různé tvořivé dílny, sportovní a výtvarné soutěže a podobně. Mají tam skákací hrady, takže si tam můžou zadarmo i s maminkami zaskákat.“ upřesňuje Josef Troup.

Místní i okolní jednotky dobrovolných hasičů tu v sobotu soutěžily o to, kdo uvaří nejlepší guláš v kotlíku. Jde o už tradiční akci, která na Křemežském víkendu zkrátka nemohla chybět. „Má to takový hezký závěr - první družstvo ode mě dostane sud piva. Vítězové pak pozvou všechny ostatní i s manželkami a ten sud vypijou, je to super.“ říká starosta.

A pozadu rozhodně nezůstal ani on sám. Pro návštěvníky si totiž připravil ochutnávku exotických jídel. „Já jsem takový hobby kuchař a před lety jsme vymysleli, že zkusíme ochutnávku různých světových kuchyní a letos máme pákistánskou a severoindickou kuchyni.“ dodává s úsměvem.

Na Křemežský víkend dorazily stovky lidí a to ze širokého okolí. Někdo si přišel poslechnout skvělá hudební vystoupení, jiní přijeli i s dětmi užít si bohatý program.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...

V rezervaci u Lipna jsou nově zubři

Na nejnovější jihočeské rezervaci velkých kopytníků se nově pasou zubři evropští. Na pastvinách nedaleko lipenské přehrady se připojili ke stádu divokých koní. Přesun těchto vzácných kopytníků je součástí velké výměny, do které jsou zapojené čtyři kr...