Kvalita vody se nezlepšila

Mimořádné rozbory vody na vybraných oblastech v Jihočeském kraji nedopadly příliš dobře. U Podolska na Orlíku od června stále trvá zákaz koupání. Zhoršená kvalita vody je také na orlické Radavě, u pláže v Lipně nad Vltavou a ve Staňkovském rybníku.

Vzorky vody odebrané ve čtyřech lokalitách neukázaly od minulého týdne žádné zlepšení. Voda u Podolska neodpovídá hygienickým požadavkům, a to kvůli sinicím, chlorofylu A a vodnímu květu. Koupání může způsobit vážné zravotní komplikace. U vnímavých jedinců by se mohly zdravotní obtíže vyskytnout také po koupání na Radavě, kde platí stupeň číslo tři. Stejné varování platí i v Lipně nad Vltavou a Staňkovském rybníku. Mezi vhodné koupací vody naopak patří rybník Hejtman, nádrž na Kozském potoce v Sezimově Ústí nebo koupaliště Borek.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...