Kontroly letních táborů

Letní prázdniny jsou ve své druhé polovině a i v srpnu pokračují kontroly letních dětských táborů na jihu Čech. Jihočeští hygienici zaznamenaly pouze jedno závažnější pochybení.

V Jihočeském kraji se v průběhu letních prázdnin na táborech rekreuje kolem 37 tisíc dětí. Krajská hygienická stanice letos na jihu Čech eviduje více než 350 různých táborů. 109 z nich už jihočeští hygienici zkontrolovali. Několik dalších jich ještě na pracovníky čeká.

"Bylo nahlášeno celkem pět událostí a v podstatě jenom v jednom případě, kdy onemocnělo na táboře kolem dvaceti dětí, tak provozovatel sám od sebe zrušil tento tábor, jinak v rámci událostí, kdy probíhá mimořádné šetření ze strany KHS, tak se nezjistilo žádné pochybení," říká ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici provádějí kontroly táborů bez předchozího ohlášení, kontrolují například skladování potravin či stav matrací. Provozovatelé musí prokázat, že zajišťují dětem vhodné podmínky pro zdravý a bezpečný pobyt. Další podmínkou je dodání protokolu o pitné vodě. V letošním roce jeden z provozovatelů tábora na Prachaticku v tomto směru pochybil. "Nedodal rozbor pitné vody, muselo se to v tu chvíli řešit dodávkou náhradního zdroje pitné vody, tak v tom momentě jsme dávali deset tisíc pokuty. Jinak jsme zjistili pouze jedno pochybení, a to se týkalo zamražování potravin," říká Kotrbová.

Hygienici apelují na pořadatele letních táborů, aby i nadále zohledňovali tropické počasí a přizpůsobovali mu aktivity i pitný režim dětí.

Autor: Kateřina Hálová

Související články