Nehodovost na jihu Čech roste

Počet dopravních nehod na jihu Čech se oproti loňskému roku zvýšil. Řešením by mohlo být zavedení řidičáku na zkoušku.

Ministerstvo dopravy představilo před několika týdny návrh novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jeho součástí je mimo jiné zavedení řidičského průkazu na zkoušku nebo možnost řídit osobní auto od 17 let pod dohledem mentora. Opatření by měla razantně snížit počet dopravních nehod způsobených začínajícími řidiči.

Počet dopravních nehod na jihočeských silnicích roste. Od ledna do července zaevidovali policisté na jihu Čech o 154 dopravních nehod více, než za stejné období loňského roku. Jen uplynulý měsíc řešili policisté na území Jihočeského kraje 389 dopravních nehod. Od počátku roku jich doteď bylo přes dva a půl tisíce. K více než jedenácti stům z nich musela být přivolána zdravotní záchranná služba. "Bohužel od začátku roku zemřelo při těch dopravních nehodách 22 dospělých a tři mladiství do 18 let," říká ředitel ZZS Jihočeského kraje Marek Slabý.

Letní měsíce patří kvůli zvýšenému provozu k rizikovým obdobím. Řidiči jsou vystaveni náročnějším podmínkám kvůli horku a únavě. Nejčernějším dnem letošního léta byl pátek 5. srpna, kdy záchranáři zasahovali u 12 dopravních nehod se zraněním. Do statistiky nehodovosti se značně promítají nehody mladých řidičů. Tento problém by měla vyřešit novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. "Jakákoliv změna v zákoně, který už neodpovídá době, je žádaná. Ty řidičáky na zkoušku si vyvolala i doba, protože máme docela neutěšenou situaci v oblasti dopravní nehodovosti," vysvětluje jihočeský koordinátor BESIP Václav Kovář.

Podobné nařízení v okolních státech existuje už řadu let. V České republice neprošel zákon, který se zabývá autoškolstvím zásadní změnou od roku 2000. "Pochopitelně, že mladý řidič vždy bude dělat chyby, protože ten, kdo je nezkušený, tak má blíže k tomu, aby chybu udělal. Řidičáky na zkoušku, ty by měly toho řidiče přimět k tomu, aby byl opatrnější, aby se nedopouštěl tolika závažných přestupků," říká Kovář.

Návrh je preventivním opatřením pro začínající řidiče, kteří po dobu dvou let od získání prvního řidičského oprávnění nesmí spáchat závažný dopravní přestupek. Za porušení předpisů v této lhůtě bude muset řidič povinně absolvovat Dopravně-psychologickou přednášku a evaluační jízdu.

 

Autor: Kateřina Hálová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...