Uprchlickým centrem už prošlo 17 tisíc běženců

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině už na letišti v Plané funguje přes sedm měsíců. Za tu dobu využilo jeho služeb přes sedmnáct tisíc uprchlíků. Tisícům běženců se podařilo získat bydlení, někteří se do centra stále vracejí.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině má v současné době otevřeno tři dny v týdnu – vždy v pondělí, ve středu a v pátek. Jeho služeb od začátku rusko – ukrajinského konfliktu využilo přes sedmnáct tisíc lidí. Další lidé stále přicházejí, zdaleka ale ne v takovém měřítku, jako ve dnech po spuštění provozu. Uprchlíci si v centru mohou vyřídit vízum, české telefonní číslo i bydlení. To se tisícům z nich podařilo. Někteří Ukrajinci se podle Českého červeného kříže na místo vracejí, i když nic vyřídit nepotřebují. Jsou to většinou lidé bez peněz, kteří do centra přijedou třeba jen na čaj, nebo na něco malého k jídlu.

 

 

Autor: Petr Studenovský

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...