Příjezd sv. Martina do Českého Krumlova

Svatomartinské posvícení patří mezi nejoblíbenější akce v roce. Restaurace nabízí ve svých menu husu na nejrůznější způsoby a od 11.11. se nabízí i první víno letošního roku. Symbol tohoto svátku svatý Martin přijel letos opět i do Českého Krumlova.

 

Sice na bílém koni, ale tentokrát bez sněhu. Svatý Martin přijel na náměstí v Českém Krumlově symbolicky v 11 hodin a jedenáct minut.

Svatý Martin žil ve čtvrtém století našeho letopočtu, podle legendy daroval polovinu svého pláště žebrákovi a následující noc se mu zjevil Kristus. Martin přijal křest a později se stal biskupem v Tours, přesto žil jako mnich v chatrči u řeky Loiry.

"My už děláme festival vína desátý ročník, takže i svatý martin přijel na náměstí už po desáté a letos se vína opravu povedla, ročník je opravdu dobrý," popsal krumlovskou akci Pavel Fučík,  spoluorganizátor festivalu.

Tradice svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II. První mladé víno z letošního roku ochutnali lidé také až po jedenácté hodině. "To je nejenom tradice, na to je zákon. Nikdo nesmí otevřít to víno dříve, takže ani my," dodal Fučík.

Podle předběžných odhadů to vypadá jen v Krumlově na 1000 vydaných lahví vína a stejný počet husích pečínek během následujícího víkendu.

Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů. Nejčastěji bývá zobrazován na bílém koni. Sníh ale v posledních letech většinou nepřinese.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...