Náledí potrápilo o víkendu jihočeské řidiče

Jihočeští policisté řešili jen o víkendu přes 60 dopravních nehod. Ve většině případů za to mohlo náledí na silnici. To nás podle meteorologů potrápí i v dalších dnech. Řidiči by měli být opatrní hlavně ve večerních a nočních hodinách.

O uplynulém víkendu se letos poprvé objevil sníh i v nižších polohách. Řidiče tak překvapilo náledí, kvůli kterému se jen v Jihočeském kraji staly za dva dny desítky dopravních nehod. „Za oba dva dny – to znamená za sobotu a neděli, jsme řešili přes šedesát dopravních nehod, což za víkend byl opravdu nezvyklý stav. Nejvíce dopravních nehod se stalo v sobotu, kdy jich bylo více jak 40.“ říká mluvčí PČR Jihočeského kraje Milan Bajcura.

Zimní počasí pravděpodobně může i za nehodu, která se stala v sobotu odpoledne v Českých Budějovicích. „Na křižovatce ulic Vltavské nábřeží a Labská, to znamená u obchodního centra Lidl, řidič osobního vozidla Škody Octavia po nárazu přetočil své vozidlo o 180 stupňů a skončil uprostřed křižovatky na střeše.“ upřesňuje policejní mluvčí.

Podle meteorologů mají řidiči na jihu Čech počítat s náledím i v dalších dnech. I když přes den budou teploty šplhat k šesti stupňům, mají se objevit dešťové přeháňky. Večer a v noci pak teploměr klesne pod nulu. „Každý den teď budou noční teploty pod bodem mrazu nebo kolem nuly. Takže je třeba se připravit na to, že tam, kde ta silnice nebude suchá, že to bude klouzat.“ dodává českobudějovický meteorolog ČHMÚJosef Slavík.

Na pozoru by se tak měli mít hlavně řidiči, kteří ještě nemají přezuté zimní pneumatiky. I když je konec listopadu, podle policistů jezdí na silnicích takových šoférů pořád dost. Připomínám všem řidičům, aby opravdu nepodceňovali přezutí letních pneumatik na zimní. Nejen, že jim to ukládá zákon, ale uplynulý víkend jim opravdu připomněl, že zima se už může kdykoli objevit a můžou nastat jak špatné sněhové podmínky, tak pochopitelně náledí i námraza.“ apeluje na řidiče Milan Bajcura.

Autor: Lucie Mašková

Související články