Odpočívadla u Neplachova nakonec nebudou

Odpočívadla u Neplachova na Českobudějovicku, která chtělo Ředitelství silnic a dálnic stavět u dálnice D3, nakonec nebudou. Vyhrálo tak vedení obce, které s plánovanými odpočívkami na svém katastru od začátku nesouhlasilo.

 

Na odpočívadla, které měla vzniknout u dálnice D3 nedaleko Neplachova na Českobudějovicku, se měly vejít desítky aut. Ředitelství silnic a dálnic ale teď od tohoto záměru upustilo.

U Neplachova měly vzniknout dvě odpočívky – na každé straně dálnice jedna a podle posledních informací by měla být tato akce zastavena. Dálniční odpočívka by měla být u Chotýčan, kde už se staví a nově mám informaci, že ŘSD s odpočívkami u Neplachova nepočítá.“ říká starosta obce Neplachov Lukáš Blažek.

To potvrzuje i mluvčí ŘSD Jan Rýdl:„Samotný projekt totiž není zanesen v územním plánu a proti samotné výstavbě vystoupila i obec Neplachov. Dalším důvodem pro zastavení plánování projektu je i to, že odpočívka Neplachov by se nacházela v přílišné blízkosti od už budované odpočívky Chotýčany.

Vedení obce, které s projektem od začátku nesouhlasilo, je tak z konečného rozhodnutí Ředitelství silnic a dálnic nadšené. „Nám to prostě od začátku nedávalo smysl a postavili jsme se proti tomu, protože v Neplachově to tam prostě nikdo nechce. Člověk, když bydlí na vesnici, tak chce, aby tam nemusel zažívat to, co se děje ve městě.“ dodává starosta.

Na dálnici D3 je tak zatím v provozu jen odpočívka u Mezna na hranici Jihočeského a Středočeského kraje. ŘSD ale připravuje výstavbu dalších. „Do budoucna by síť odpočívek na D3 měla být rozšířena o velké odpočívky u Soběslavi a Kaplice, malé odpočívky jsou plánovány u obce Strkov na Táborsku a poblíž Velešína na Českokrumlovsku.“ upřesňuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Odpočívadlo, které se teď staví u Chotýčan, by mělo být hotové nejpozději příští léto. Náklady přesáhnou 430 milionů korun.

Autor: Lucie Mašková

Související články