Ledová plocha v Hluboké nad Vltavou bude i letos

I přesto, že cena energií strmě vzrostla, se vedení města Hluboká nad Vltavou nakonec rozhodlo, že i letos zprovozní místní zimní stadion. O tomto víkendu má provozovatel v plánu začít led připravovat a už začátkem příštího týdne se ledová plocha otevře veřejnosti.

Provozovatel zimního stadionu na Hluboké a město, jako jeho majitel, dlouhou dobu váhali, jestli bude ledová plocha v provozu i letos. Důvodem je skokové zdražování energií. „Nakonec jsme ale dospěli k dohodě, že nás majitel podpoří. Jde o podporu týkající se energií jako je elektrika a plyn, což v dnešní době čítá hodně peněz. Potřebovali jsme proto garanci pomoci a tu nám město slíbilo, za což moc děkujeme. A můžeme tak veřejnosti i všem hokejovým fandům slíbit, že zimní stadion připravíme.“ říká provozovatel zimního stadionu v Hluboké nad Vltavou Petr Bělohlav.

Připravovat ho budou už o tomto víkendu, takže jestli vše půjde podle plánu, na začátku příštího týdne by se měla ledová plocha otevřít veřejnosti. Provozovat zimní stadion pod širým nebem ale není vůbec jednoduché. Oproti uzavřeným halám je to mnohem náročnější a to nejen po energetické, ale i po technologické stránce. „Celková údržba ledové plochy je opravdu těžká. Dělat ledaře na otevřeném stadionu je velký rozdíl než když ho dělá někdo v uzavřených halách. Nevíte, jestli bude padat sníh, voda, různě nám stoupá výška ledu, která se musí upravovat, brousit a musíme se tomu věnovat podstatně víc než v těch halách.“ upřesňuje Petr Bělohlav.

Na druhou stranu má ale otevřený zimní stadion své kouzlo. Při bruslení se můžete třeba kochat i pohledem na zámek. Ledovou plochu včetně šatny a zázemí si může pronajmout kdokoli. „Některé firmy nebo někteří klienti už to mají rezervované pravidelně snad na dvacet let dopředu. Potom je další skupina – veřejnost. Probíhá tu veřejné bruslení, o které je obrovský zájem. Protože je to opravdu moc pěkný přijít si sem zabruslit.“ dodává provozovatel.

Samozřejmostí jsou pak hokejové kluby, ale chodí sem i děti ze škol nebo školek, které se tu pod vedením zkušených trenérů učí základy bruslení.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...