Adventní výstavy v jihočeských muzeích

Muzea na jihu Čech postupně zahajují tradiční vánoční výstavy. Jako první se otevřela tematická adventní expozice v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. I letos se věnuje zvykům, obyčejům a také betlémům nebo přípravě vánočního cukroví.

 

Muzeum v Českém Krumlově otevřelo vánoční výstavu už 8. listopadu. Oslavu Vánoc především v lidovém prostředí najdete v hlavní chodbě historické budovy v centru. "Jsou zde vystavené předměty, které dokreslují tu vánoční atmosféru. Máme tu novodobé podmalby Jiřího Honise, který za svou práci získal ocenění Nositel lidové tradice. Dále mohou návštěvníci vidět historické petníkové formy, vánoční ozdoby," přiblížila výstavu Alice Glaserová, kurátorka výstavy Regionálního muzea v Českém Krumlově.

Nechybí betlémy z nejrůznějších materiálů a samozřejmě texty, které přibližují a popisují jednotlivé svátky a zvyky. Vánoční výstava doprovází výstavu Věry Šlechtové, která v Krumlově zůstane do 8. ledna 2023.

"Výstava je věnována restaurátorce Věře Šlechtové, v té první části mohou vidět návštěvníci soubor podmaleb z majetku regionálního muzea, které Šlechtová od roku 2004 postupně zrestaurovala. V té druhé části mohou obdivovat volnou tvorbu autorky," dodala Glaserová.

Najdete tu jak obrazy, tak miniatury na slonovině z použitých klapek klavíru. Hlavní slovo mají ale podmalby na skle. "Ten fenomén lidových obrázků na skle je zajímavý. Byly to výhradně motivy náboženské, takže vyobrazení světců, Panny Marie, Ježíše. To je právě fenomén, který můžeme propojit s obdobím adventu a Vánoc," doplnila kurátorka.

Českokrumlovské muzeum má ve svém národopisném fondu obrazy z celé Šumavy a na výstavě můžete vidět díla ve stavu před i po restaurování.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...

V rezervaci u Lipna jsou nově zubři

Na nejnovější jihočeské rezervaci velkých kopytníků se nově pasou zubři evropští. Na pastvinách nedaleko lipenské přehrady se připojili ke stádu divokých koní. Přesun těchto vzácných kopytníků je součástí velké výměny, do které jsou zapojené čtyři kr...

Muž nepřežil požár karavanu

Ve středu 20. března několik minut před jednou hodinou v noci vyjely do Katovic hasičské jednotky. Hořel karavan, který obýval dlouhodobě jeden muž. Po uhašení plamenů bylo nalezeno torzo lidského těla. Na místo tragické události byli proto přivoláni...