Město Hluboká nad Vltavou dokončilo stavbu komunální skládky

Hluboká nad Vltavou dokončila v těchto dnech poslední etapu skládky komunálního odpadu. Celkové náklady se vyšplhaly na 40 milionů korun. Jde tak o největší stavbu města v loňském roce.

Komunální skládka se nachází hned za městem Hluboká směrem na Týn nad Vltavou. Její rozloha je 50 tisíc metrů čtverečních. „Je to skládka tuhého komunálního odpadu pro město Hluboká a okolní vsi. Starou skládku už musíme postupně zakrývat zeminou a ukončovat na ní skládkování.“ říká ředitel Podniku místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Jaroslav Rada.

Skládka je rozdělená na čtyři části. První tři už byly hotové a v těchto dnech dokončilo město stavbu poslední čtvrté etapy. „Fyzicky jsme jí převzali. Ještě čekáme na administrativní převzetí. Tato skládka má obsah zhruba 116 tisíc kubíků. Uloží se do ní přibližně 95 až 100 tisíc tun materiálu, což je nepředstavitelné množství. Odhadujeme, že nám ta skládka vydrží takových 25 let.“ upřesňuje Jaroslav Rada.

Celkové náklady se vyšplhaly na 40 milionů korun. Kromě toho pořídilo město na skládku i nezbytného pomocníka – nový kompaktor. „Víceméně je to nutnost. Ze zákona musíme tu skládku nějakým způsobem udržovat, starat se o ní a hutnit materiál, který přivezeme. Takže ten kompaktor nám právě materiál hutní a stlačuje ho tak, aby se na tu skládku vešlo maximální množství odpadu. Kompaktor jako takový byla další velká investice města. Díky za ní jak zastupitelům, tak i celému vedení města, protože tenhle stroj stojí 13 milionů korun. Dneska už by stál možná 15 milionů.“ dodává ředitel PMH.

Autor: Lucie Mašková

Související články