V ZOO Dvorec se narodila tři krásná koťata servala stepního

V ZOO Dvorec u Borovan se narodila hned tři mláďata servala stepního. Malé kočkovité šelmy už začaly pomalu prozkoumávat své okolí. Zkušená samice se o mláďata velmi dobře stará a ta se tak mají čile k světu.

Servali jsou v letošním roce v Zoo Dvorec na Českobudějovicku novinkou. Ještě tento rok tak ošetřovatelé v odchov mláďat ani nedoufali. „My jsme už vůbec nepočítali, že samice je březí a neoddělovali jsme tak ani samce. Ale samice pak nevylezla na žrádlo ven, tak jsem se podíval do vnitřních prostor a zjistil jsem, že jsou tam tři krásná zdravá koťata.“ říká ošetřovatel v ZOO Dvorec Filip Ambrož.

Prvních několik dní tak bylo pro chovatele opravdu náročných, protože nevěděli, jak bude samec na koťata reagovat. Běžně se totiž od mláďat odděluje. „My jsme ho tam nechali, protože nejevil žádné známky agrese, takže jsme vsázeli na to, že se nic nestane. A když se přiblížil k mláďatům, tak mu samice dala za ucho.“ upřesňuje ošetřovatel.

Teď už jsou mláďatům dva měsíce. I když pijí mateřské mléko, před pár dnyzačala ochutnávat i maso. Taky už váží zhruba kilo a půl. Podle ošetřovatelů jde o jednu slečnu a dva kluky. Samice se o ně vzorně stará. „Maminka je velice temperamentní. Jsme rádi, že nás tam občas nechá jít a vyčistit jim ubikaci. Samozřejmě musí probíhat kontrola mláďat, takže tam občas musíme jít, odchytit je, zvážit, abychom věděli, jestli přibývají na váze a zase jim samozřejmě nechat klid.“ dodává Filip Ambrož.

Kvůli počasí už je ošetřovatelé z jejich ubikace umístili do zázemí. V plánu ale mají postavit pro servaly nový výběh v africké vesničce, kde je pak návštěvníci uvidí. ZOO Dvorec si mláďata nechá minimálně rok a půl, kdy musí být u své matky. „Maminka samečky vyžene dřív než samičky. Ty u ní můžou zůstat déle. Takže my pak oddělíme i to poslední mládě, aby tam zůstal zase jen ten chovný pár.“ říká ošetřovatel.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...