Nejlepší nemocnice roku 2022

Českobudějovická nemocnice se podle organizace HealthCare Institute stala Nejlepší nemocnicí roku 2022. V anketě pro Českou republiku uspěla mezi 148 nemocnicemi. Toto ocenění získala už potřetí za sebou.

Průzkum, na jehož základě HealthCare Institute sestavovala pořadí, se uskutečnil od 1. února do 31. srpna. Zapojilo se do něj 85 tisíc lidí z celé České republiky. Nejlepší nemocnicí roku 2022 se stala Nemocnice České Budějovice. „Musím říct, že z toho mám radost. Já jako hejtman mám pod sebou i sektor pro zdravotnictví, takže se všemi řediteli dnes a denně komunikuju a každé tohle každoroční hodnocení nás moc potěší a utvrdí v tom, že to snad neděláme tak špatně, protože ty nemocnice se skutečně umisťují na těch nejlepších místech. To hodnocení je opravdu velmi objektivní. Je ve více kategoriích a jihočeské nemocnice jsou opravdu na špičce.“ říká hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Radost z takového ocenění má i předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Petr Studenovský: „Pro nás je to velké vyznamenání, ale zároveň je to velký závazek, protože je to opravdu potřetí za sebou a to v nelehké době – přežili jsme dva velmi krizové roky. Takže to bereme tak, že je to závazek do dalšího období, jak investovat dál do zaměstnanců, ale i do zdravotnického vybavení nebo staveb, aby byla dokončená přestavba nemocnice.“

Kromě veřejnosti se do hodnocení nemocnic zapojili také odborníci – například v kategorii finančního zdraví. Ale vyjadřovali se i samotní zaměstnanci nemocnic. „Jak v kategorii finanční zdraví, kde jako nefakultní nemocnice vyhrála českobudějovická nemocnice, tak vyhrála i v kategorii bezpečný a spokojený zaměstnanec a druhé místo získala v kategorii bezpečný a spokojený pacient. Takže se nedá říci, že je to jen investicemi. Musí se investovat i do provozu a do těch lidí, kteří ty hodnoty tvoří.“ dodává Petr Studenovský.

Myslím si, že zaslouží velké poděkování lidé, kteří se na tom podílí a to nejen management – lidé, kteří je vedou, ale je to práce všech sestřiček, doktorů, toho nezdravotnického personálu, lidí, kteří se kolem těch nemocnic motají, protože bez nich by to prostě nešlo. A já jsem rád, že jihočeské nemocnice jsou v těch hodnoceních takhle vysoko.“ zakončuje hejtman Martin Kuba.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...