Manuál pro čistý Malák

Lidé znovu debatovali o lokalitě Malák v Českých Budějovicích. V rámci participativního rozpočtu by měla vzniknout jednotná koncepce tohoto parku, který je oblíbený u místních i u lidí z širokého okolí.

Lokalita tzv. Maláku patří mezi oblíbená sportovní i relaxační místa jižně od centra Českých Budějovic. Území je postupně doplňováno o různé nové prvky, stánky či nesourodý mobiliář bez předem dané koncepce území. To by se mělo změnit.

Setkání s místními v Biografu Kotva organizovala Barbora Týcová z Ateliéru pro veřejnou debatu. "V participativním rozpočtu získal projekt, který se jmenuje Manuál pro čistý Malák a Českobudějovičáci navrhují nápady, aby se ta oblast vyvíjela lépe než teď. Ten projekt získal podporu obyvatel." 

Lidé mají jasnou představu, jak by místo nemělo vypadat. "Malák mají za přírodní území, které má své genius loci. Je to vlastně lesopark a přírodní plovárna, která je momentálně trochu znečištěná množstvím i typem občerstvení, třeba i prvky, které nejsou úplně vizuálně čisté," dodala Týcová. 

Během dvou debat se postupně rodí plán, který právě místní odsouhlasili. Na základě těchto podnětů teprve pracují architekti.

"Byla už vlastně anketa, před tím bylo ještě jedno setkání s veřejností, takže už nějaké výsledky máme, ale ne úplně. Ta participace tím dnešním setkáním pokračuje. Ten manuál bude představený rozpracovaný a lidé se k němu budou moci ještě vyjá dřit," popsala realizaci Týcová. 

Aby bylo do budoucna jasné, jak opravit veřejné záchody, kabiny k převlékání nebo právě objekt občerstvení. "Zároveň tam jsou úplně konkrétní dílčí věci, které si lidé přejí. Rozvoj dětského hřiště, další koupací možnosti, ale i plavecké otužovací příležitosti pro dospělé. Lepší přístupy k řece a zároveň zachování toho přírodního charakteru a toho klidového režimu," nastínila další postul Barbora Týcová. 

Projekt řeší lidé s magistrátem. Výsledný manuál bude do budoucna také vodítkem pro údržbu, výsadbu zeleně nebo plánovaného rozvoje formou menších zásahů.  

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Budějovice gastroenterologické 2024

Budějovice gastroenterologické – tak se jmenuje sympozium, které se opět po roce uskutečnilo v krajském městě. I letos byla akce rozdělena na dvě části – první se konala přímo v českobudějovické nemocnici, zatímco samotný kongres probíhal v hotelu Cl...

Ve Vodňanech se rozpadla koalice

Ve Vodňanech se rozpadla koalice. Po odvolání místostarosty Milana Němečka, kterého zastupitelstvo zbavilo funkce kvůli údajnému nevhodnému vystupování a reprezentaci, rezignovali také další tři jeho spolustraníci a sdružení Vodňany 2022 opustilo koa...