Apartmány se v Černém Údolí v Novohradských horách stavět nebudou

V Černém Údolí v Novohradských horách chtěli investoři postavit apartmány pro téměř 200 lidí a přes 80 parkovacích míst. Místní lidé, spolky i některé okolní obce byli proti. Ještě před povolovacím procesem EIA se proto investor rozhodl projekt stáhnout.

 193 lůžek, několika patrové apartmány, parkoviště. Takový byl záměr investorů v lokalitě Černé Údolí. V místě, kde působila rota pohraniční stráže dnes funguje hotel přibližně pro 60 hostů. V jeho těsné blízkosti se mělo stavět.

"Přišel záměr apartmánů, spíše komplexu v Černém Údolí, který z mého úhlu pohledu byl hodně naddimenzovaný. V Černém Údolí je několik domů, žije tu 19 lidí a tam mělo vzniknout 81 parkovacích míst a 193 lůžek," popsal situaci František Talíř /KDU-ČSL/, náměstek hejtmana Jihočeského kraje.

Řada lidí, kteří odtud nepochází, záměr chválila. Místní byli od začátku proti. Milan Koželuh byl jedním z nich. "Kdo zná Novohradské hory, tak je to víc než celý Rychnov u Nových Hradů a je to stejná kapacita jako celá Pohorská Ves nad námi. A to celé bude na místě bývalé roty pohraniční stráže za námi." Alena Freitagová žije v Černém Údolí už 35 let. "Hrůza, objeví se poslední krásný místo a je třeba ho zničit? Jako to dopadlo na Šumavě nebo na Lipně? Nejsem sama, jsme proti všichni, co tady ještě bydlíme, i známí a kamarádi z okolí, z Benešova. Všichni se sem jezdí uklidňovat do přírody. A tohle je tu třeba? To není třeba."

"S těmi projekty se seznamuji a tam přišla žádost o posouzení toho povolovacího procesu EIA, nicméně novinkou tedy je to, že investor se rozhodl nakonec odstoupit. I po tom tlaku veřejnosti, kdy přišlo přes 20 rozporů od lidí, obcí a spolků, se pod tímto tlakem rozhodl z toho projektu odstoupit, " dodal náměstek.

Pokoušeli jsme se kontaktovat majiteli pozemku, kteří chtěli stavbu realizovat, ale s jejich firmou sídlící v Praze se nám spojit nepodařilo. "V tomhle projektu šlo i o to, že investor pracoval s pojmem brownfield, že to udělá na brownfieldu, ale fakticky tam žádný není. Čili takové slovíčkaření, ohýbání slov," popsal některé body projektu Talíř.

Odpůrci této výstavby berou odstoupení od projektu jen jako malou výhru, bojí se, že investoři přijdou s návrhem znovu, jen pozmění kapacitu zamýšleného areálu. "Ve chvíli, kdy to teda nejde, tak se připraví na něco lepšího. Myslím si a hodně by mi to vadilo, že nakonec přijde s něčím pro sto lidí a bude to vydávat za naše vítězství, nás lidí, co to tu chráníme," má obavy Milan Koželuh.

Životní prostředí a cestovní ruch je vždy těžké skloubit. Novohradské hory jsou jednou z posledních klidných lokalit v jižních Čechách. Místní lidé a spolky si nepřejí výstavbu velkých komplexů. Bojí se masové turistiky. "Tam je dobře, když ti lidé přichází v souladu s krajinou, s přírodou a těmi lidmi. Když tam na sílu vyroste několik takto velkých komplexů, tak místní budou naštvaní, krajinu to poškodí a ve výsledku tam nebudou jezdit ani ti turisté. Ten over turismus má pak za efekt, že tam ti lidé nechtějí jezdit, protože narazí na to nepřijetí, místní tam nechtějí žít a zbudou tam betonem zalité pláně a to je samozřejmě tragédie," doplnil náměstek Talíř.

Prozatím se tedy apartmány v Černém Údolí stavět nebudou. Celou kauzu pro vás budeme nadále sledovat.

 

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Ulice Nová na Hluboké je nová

Město Hluboká nad Vltavou dokončilo rekonstrukci Nové ulice. Dělníci tu vyměnili plynové i vodovodní přípojky a obyvatelé se dočkali také nového povrchu silnice. Celkové náklady se vyšplhaly přes sedm milionů korun.

Kroužkování ptáků na temelíně

V pátek ráno se na kroužkování ptáků v parku okolo temelínského infocentra přijely podívat děti z českobudějovické Waldorfské školy. Kluci a holky pozorně poslouchali přednášku ornitologa Jakuba Vlčka, který ještě před jejich příjezdem pár exemplářů ...