Nejčastějším předsevzetím pro rok 2023 je hubnutí

Novoroční předsevzetí si letos podle průzkumu dala až polovina z nás. Nejčastěji chtějí lidé zhubnout. Fitness centra se tak začátkem ledna začala plnit lidmi. Málokdo to ale vydrží déle než dva měsíce.

Stejně jako každý rok i letos se nejvíc novoročních předsevzetí týká nekonečného boje s nadváhou. Posilovny tak začalo navštěvovat mnohem více lidí. „Je to jako každý rok, v lednu postupně začíná chodit víc a víc lidí. Myslím si, že číslama se zase začínáme přibližovat té předcovidové době, kdy chodilo poměrně dost klientů. Někdo chodí třeba měsíc a pak už tu vůli nemá, ale jsou i lidi, kteří zůstanou a chodí pak cvičit celý rok dál.“ říká osobní trenér a výživový poradce Rudolf Laitl.

Do posiloven začali ve velkém chodit hlavně mladí lidé ve věku zhruba od 15 do 18 let. „My jsme za to samozřejmě rádi, ale v odpoledních hodinách je jich tady opravdu hodně. Takže pro klienty, kteří byli zvyklí chodit odpoledne, je to nekomfortní, protože už je tady opravdu dost lidí.“ dodává trenér.

Cvičení je spojené i s druhým nejčastějším předsevzetím – jíst zdravěji. A právě to je pro většinu z nás tím nejtěžším. „Jde to ruku v ruce, nejde to jedno bez druhého. Takže když od toho člověk čeká nějaký výsledek, tak tam ta strava prostě musí být, je opravdu důležitá a na hubnutí má velký podíl.“ upřesňuje Rudolf Laitl.

Jestli jste si i vy dali novoroční předsevzetí v podobě zdravějšího životního stylu, máme pro vás pár tipů, aby vám to vydrželo co možná nejdéle. „Nedávat si krátkodobé cíle a koukat se dopředu. Ten výsledek nebude určitě za měsíc, takže si spíš zařadit tu pohybovou aktivitu do toho každodenního režimu. Takže nechtít zhubnout za měsíc, ale prostě chodit cvičit, protože se chci cítit dobře a chci být zdravý.“ radí osobní trenér.

Autor: Lucie Mašková

Související články

O víkendu pozor na klíšťata

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bychom si měli dát o víkendu velký pozor na klíšťata. Na většině území Jihočeského kraje totiž v nejbližších dnech předpokládají jejich aktivitu na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké r...