Rozšíření části silnice I/20

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by chtělo do konce března vypsat výběrové řízení na stavební firmu pro rozšíření prvního úseku silnice 1/20, která vede z Českých Budějovic do Písku.

Rozšíření silnice ze současných dvou jízdních pruhů na tři by mělo podle ŘSD napomoci plynulejšímu provozu. Podle odhadu po ní denně cestuje až 12 000 aut. Řada lidí jezdí do práce právě do Českých Budějovic.

 

Jihočeští silničáři mají stavební povolení na část silnice z Pištína do Českého Vrbného. Tato silnice bude v budoucnu obchvatem obcí Češnovice a Dasný. Některé obce budou problematické, například Protivín, kde vede železniční trať. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že dopomocí přidělených finančních prostředků by se mohlo začít se stavbou silnic teoreticky na konci tohoto roku. 

 

ŘSD má v plánu z Písku do Českých Budějovic postavit střídavou třípruhovou silnici a mezi Pískem a Pištínem se pravděpodobně přistaví předjížděcí pruh pro jeden či druhý směr. Tato stavba je podle státu nutná i kvůli budované D4. Cenu celkové silniční stavby určí až výsledky výběrových řízení. Momentálně se ale ví, že modernizace úseku dlouhého přibližně 50 kilometrů potrvá přibližně pět let. 

 

V již zmíněném Protivíně se bude stavět také nový most, konkrétně na silnici 1/20. Současný most je kvůli vysokému poškození nutné zbourat. Stavební práce začnou zřejmě v roce 2024 a cenově se budou pohybovat zhruba kolem 800 milionů korun.

Autor: Adéla Boháčová

Související články