Francouzština v profesním životě

Roli francouzského jazyka v profesním životě přiblížila na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity debata s odborníky z praxe. Ta byla určená hlavně středoškolákům a studentům Francouzštiny, ale i široké veřejnosti.

Ústav romanistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity uspořádal debatu se zástupci frankofonního byznysu ohledně užívání francouzského jazyka v profesním životě. „Jde o to setkat se se studenty, kteří potenciálně mají zájem studovat Francouzštinu a představit jim, jaké jsou možnosti jí potom využít v profesionálním životě a praxi. Těch možností je spoustu, protože na českém trhu je 470 firem, které jsou původem z Francie.“ říká generální ředitel společnosti Pierre Fabre Roman Dušil.

Zkrátka pokud mluvíte francouzsky, vaše šance najít si dobrou práci jsou velmi vysoké a to nejen ve velkých městech. Francouzštinu lze dobře uplatnit i v Jihočeském kraji. „Ukazuje se, že možnosti tady jsou a to nejen v Praze nebo v Brně, ve velkých centrech byznysu, ale i v Jihočeském kraji je řada společností, nejen francouzských, které potřebují frankofonní mluvčí. Takže hlavním cílem je předat poselství, že Francouzština je nejen krásná, ale také užitečná.“ upřesňuje vedoucí Oddělení francouzského jazyka Filozofické fakulty Jihočeské univerzity Ivo Petrů.

Děkan Filozofické fakulty Jihočeské univerzity Ondřej Pešek k tomu dodává: „Zmínil bych ještě jednu důležitou věc ve vztahu k Filozofické fakultě. Naši absolventi, kteří studují francouzštinu, jsou samozřejmě velmi dobře jazykově vybaveni. Ale jejich další přidanou hodnou je to, že jsou kultivovaní, dokážou rozumět textům, což dneska není vůbec samozřejmostí. Chápou složitosti lidské povahy a to je také velmi důležité pro práci s lidmi.“

Akce byla určená hlavně středoškolákům a studentům francouzštiny, ale dorazila i široká veřejnost. Debaty se zúčastnili významní hosté z řad předních představitelů velkých francouzských firem, kteří si tuto akci velmi pochvalovali. „Je to skvělé, protože Francouzština, jak víme, upadá v ČR. Nicméně není to spojené s ekonomickou výměnou. Francie je třetí nejdůležitější investor v Česku. Naše vzájemná výměna zásadně roste, přichází stále nové firmy a zároveň konečně vidíme, že české firmy se také zajímají o Francii.“ říká ředitel Francouzsko-české obchodní komory Michal Macko.

Firmy s francouzskou mateřskou společností v České republice zaměstnávají na 100 tisíc lidí.

Autor: Lucie Mašková

Související články

Ulice Nová na Hluboké je nová

Město Hluboká nad Vltavou dokončilo rekonstrukci Nové ulice. Dělníci tu vyměnili plynové i vodovodní přípojky a obyvatelé se dočkali také nového povrchu silnice. Celkové náklady se vyšplhaly přes sedm milionů korun.

Kroužkování ptáků na temelíně

V pátek ráno se na kroužkování ptáků v parku okolo temelínského infocentra přijely podívat děti z českobudějovické Waldorfské školy. Kluci a holky pozorně poslouchali přednášku ornitologa Jakuba Vlčka, který ještě před jejich příjezdem pár exemplářů ...