Pomoc Turecku a Sýrii

Finanční pomoc ve výši tří milionů korun odeslal Jihočeský kraj do zemětřesením zasaženého Turecka a do Sýrie. Pro mimořádný bod čtvrtečního zasedání hlasovalo všech 46 přítomných krajských zastupitelů. Peníze na pomoc zasaženým oblastem půjdou do Turecka i do Sýrie přes organizaci Člověk v tísni.

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo rozsáhlou oblast podél hranice mezi Tureckem a Sýrií si jen k dnešnímu dni vyžádalo už přes 16 000 obětí. Naděje na záchranu lidských životů se s každým dnem zmenšuje a v místě zasahují záchranáři ze všech koutů světa včetně speciálně vycvičeného týmu českých hasičů. K finanční pomoci se ve čtvrtek připojil i Jihočeský kraj.

„Sledujeme tu situaci na jihu Turecka a na severu Sýrie a ta situace je tam opravdu hrozná. Každý, kdo má trochu srdce, tak mu musí být úzko z toho, co tam ti lidé zažívají. Je to ještě kombinované s tím, že je tam velká zima. Ti lidé tam fungují v noci, kde jsou mínusové teploty a nemají se kam vrátit,“ říká hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba /ODS/. Jihočeský kraj proto hledal způsob, jak do zasažených oblastí dostat peníze co nejrychleji. Hejtman Martin Kuba se proto okamžitě spojil s ředitelem neziskové organizace Člověk v tísni, jejíž členové jsou od pondělka přímo v místě živelného neštěstí.

„Ověřili jsme si, že už na místě operují a fungují a jsou schopni poskytovat pomoc na obou stranách hranice. Takže jsme se domluvili, že v tuto chvíli poskytneme finanční pomoc nadaci Člověk v tísni, která ji využije ke konkrétní pomoci tam. Pokud by bylo cokoliv potřeba, tak jsme přislíbili pomoc, ale v téhleté chvíli je to to nejjednodušší a nejefektivnější co jako Jihočeský kraj můžeme udělat," dodává Martin Kuba. Mimořádný bod čtvrtečního zasedání zastupitelstva Jihočeského kraje prošel s podporou všech přítomných zastupitelů. Jednohlasně ho schválila jak koalice tak i opozice. Opoziční zastupitel Jiří Svoboda /ANO/ dodává: „Já si myslím, že otázka pomoci postiženým přírodní katastrofou není otázkou opoziční nebo koaliční, ale lidskou. Takže jak koalice tak i opozice hlasovala jednoznačně pro.“ 


„Já jsem rád a chci poděkovat všem, i opozičním zastupitelům, že hlasování bylo jednomyslné. Ať se to týkalo tornáda na Jižní Moravě nebo Ukrajiny, nebo v tuto chvíli Turecka a Sýrie, tak Jihočeský kraj a jeho zastupitelé vždycky jednají jednoznačně, rychle a bez politických přetahování okamžitě pomáhají a já si toho velmi vážím,“ říká Martin Kuba. Finanční podpora lidí a oblastí zasažených zemětřesením je v tuto chvíli podle Člověka v tísni nejvítanější formou pomoci. Peníze teď půjdou hlavně na nákup stanů a spacích pytlů pro lidi, kteří z minuty na minuty zůstali v mínusových teplotách bez střechy nad hlavou.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...