Poslední plánovaná uzavírka před Včelnou

Výstavba Jižní tangenty před Včelnou u Českých Budějovic aktuálně prochází poslední plánovanou uzavírkou před úplným dokončením. Stavaři teď musí napojit velkou kruhovou křižovatku na stávající komunikaci mezi Včelnou a Rožnovem a už není možné u toho zachovat dočasnou provizorní silnici. Omezení platí od pondělka 13. února a potrvá zhruba do začátku května.

Výstavba Jižní tangenty se blíží do finále. Její úplné dokončení se ale bohužel neobejde bez nutného dopravního omezení. Stavaři teď dokončují nejkomplikovanější úsek této silnice. Obrovskou kruhovou křižovatku, která spolu s přemostěním pro železniční trať vyrostla mezi Včelnou a Rožnovem, je zapotřebí napojit na stávající silnici a kvůli rozsáhlým stavebním úpravám už nebude možné zachovat provizorní cestu.

„My jsme se snažili dělat taková opatření, aby stavba příliš neomezovala provoz, ale teď už se provizorní objížďka, která vedla přes koleje, musí na nějaký čas uzavřít. Silnice se už musí finálně zústit a budeme muset dopravu v těchto místech krátce řídit semafory, protože jinak se tam vlastně stavba se svými pracemi nevejde," vyjadřuje se k situaci hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba /ODS/.

Jde o komplikace, bez kterých se finální dostavba této křižovatky neobejde a je třeba ji dokončit. Pro lepší průjezdnost budou semafory v ranních a odpoledních špičkách ručně řídit přímo pracovníci stavby.

„Opravdu se snažíme dělat tak, abychom co nejméně překáželi, ale někdy to úplně nejde. Takže chci poprosit lidi ze Včelné a z Kamenného Újezdu ještě o trpělivost. Doháníme ve stavbách to, co už dávno mělo být a snažíme se, aby to bylo co nejrychleji," dodává Martin Kuba.

S dočasnou změnou trasy a úpravou jízdních řádů mezi Rožnovem a Včelnou musí na lince číslo sedm počítat také cestující městské hromadné dopravy. Linkové autobusy budou dočasně znovu zastavovat na provizorní zastávce U kaštanu a jejich jízdní řád zůstane beze změn.

Autor: Petra Říhová

Související články

Ukliďme Česko, ukliďme Budějovice

Už 6. dubna se po celé zemi rozběhne akce Ukliďme Česko. A uklízet se opět bude i v Českých Budějovicích, které se do tohoto projektu každoročně zapojují. Například loni uklízelo město více jak 250 dobrovolníků, kteří sesbírali celkem 2,5 tuny odpadk...